25 Kasım 2010 Perşembe

Bunun İsmi Zaferdir!!!!

Avrupa Komisyonu, biberonlarda plastiği sertleştirmek için kullanılan "Bisfenol A" maddesini yasakladı.

Biberonlardan bulaşan madde bebeklerin bağışıklık sistemini etkileyebiliyor

Gelecek yıldan itibaren uygulanacak yasağa göre BPA olarak da bilinen söz konusu madde, bebeklerin bağışıklık ve gelişim sistemini etkileyebiliyor, tümör gelişimine sebep olabiliyor.

Söz konusu maddeyi ilk yasaklayan Eylül ayında Kanada olmuştu.

Bisfenol A maddesinin sıcakla birleştiğinde kansere neden olduğu yolunda bilgiler gündeme gelince Kanada hükümeti, bu tür biberonların satışlarını yasaklamıştı.

Sağlığa zarar

BPA'nın kullanımı konusunda bir süredir kaygılar gündemdeydi, ABD'de altı üretici firma Amerikan pazarında sattıkları ürünlerde BPA maddesini kullanmayı bırakmıştı.

Ancak diğer pazarlarda hala Bisfenol A içeren ürünler satılıyordu.

Bisfenol A maddesi, plastik biberon, su bidonları ve daha birçok şeffaf plastik malzemede kullanılıyor.

Biberonlar, sert-sağlam su ve gıda kapları ve benzeri mutfak malzemelerinde de bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu, Bisfenol A maddesinin yasaklanması için Haziran ayında çağrıda bulunmuştu.

Buna göre Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Bisfenol A içeren biberon üretimi, gelecek yılın Mart ayından itibaren durdurulacak, satışı ve ihracatına da gelecek Haziran ayından itibaren tamamen son verilecek.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, Temmuz ayında yaptığı açıklamada Bisfenol A maddesine ilişkin bilimsel verilerin, vatandaşların endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını gösterdiğini bildirmişti.

Bakanlık, Avrupa Birliği standartlarına uyulduğunu ve Bisfenol A ve benzeri maddelerle ilgili konuların 2005 yılında kurulan 'Ulusal Kanser Danışma Kurulu' tarafından Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı ve Amerikan FDA gibi uluslararası örgütlerle işbirliği içinde yakından takip edildiğini' vurgulamıştı.

Evin kedisi'nin Notu: Yazı buradan alınmıştır, içim içime sığmamaktadır, sevgilerle blogger dünyası :)

4 yorum:

Berceste dedi ki...

Super haber! Yasa Pisicigim! Acayip sevindim. Simdi bunu alip bir guzel Avent'e gostermek lazim. Bakalim o zaman ne cevap verecekler???? Bir de bizim saglik bakanliginin gozune sokmak lazim!

evinkedisi dedi ki...

Avrupa Birliği'ne uyum yasaları uyarınca Türkiye'de buna sirayet etmek zorunda kalacaktır gibi ama ne zaman o ayrı bir konu. Avent'in diğer ülkelerdeki bütün mallarını toplama aşamasına girmesi lazım ki acaba aralarında böyle bir anlaşma var mıdır? Sanırım isminin korunması açısından bunu yapmak zorunda kalacak. Benim en büyük zafer duygum anlatmak istediğimiz ve bir türlü Türkiye'ye anlatamadığımız kısmın gerçekleşmesi oldu Dilek. Desteğin için çok teşekkür ederim.

Berceste dedi ki...

Yok yok pisicigim biz gayet guzel anlattik da islerine gelmedi ve Avrupa yasalarina gore uygun bahanesine siginiyorlardi. O yasa gozlerine girsin simdi bir guzel insallah!

evinkedisi dedi ki...

İşte artık kaçacak delikleri kalmadı ona seviniyorum ya :))))