9 Kasım 2007 Cuma

Yoğun Bakım ile ilgili Yeni Genelge

Sizlere, üyesi olduğum bir gruptan Metin Bey'in yolladığı yeni haberi iletmek istedim. Bu, daha çok prematüre bebeklerle ilgili olduğu için kendine göre anektodlar yerleştirilmiş. Bu kadar kısa zaman aralıklarıyla yazı koymayı sevmesem de bu konuyu atlamak istemedim. Zira, herkesin gün gelir kendine göre yararlanacağı bir bilgi olabilir.

Hepimizin yasadigi bir gercek var, premature bebekler ile ilgili Turkiyede imkanlar cok sinirli, imkanlari elinde tutan kurumlar da astronomik fiyatlar istiyorlar.

Devlet bu duruma bir nebze faydasi olacak bir uygulamayi Eylul ayi basindan itibaren hayata gecirdi. Genelgenin bir kısmını kismini ozetliyorum:

1. Yogun bakim hizmetlerinin karsiliginda hastaneler ucretlerini hastadan degil devletten alirlar.

a. Eger hastanenin, devletin sigorta sistemi ile anlasmasi varsa, durum ne olursa olsun yogun bakim ucretinin tamamini devlet karsilar.

b.
Eger hastanenin, devlet ile bir anlasmasi yoksa, acil durumlari yine de devlet karsilar. Acil olmayan durumlarda devlet karsilamaz.

c.
Turkiyedeki hastanelerin yogun bakim hizmetleri ile ilgili olarak hemen hemen tamaminin anlasmasi vardir. Buyuk hastanelerden ornek verecek olursak, Memorial ve Acibadem’in anlasmasi var, Amerikan Hastanesinin yok.

i. Eger bir hasatanenin anlasmasi olup olmadigini ogrenmek isterseniz, hastaneyi arayip soyle sorun: Yogun bakima hasta getirecegim, hastanin SSK’si var, ne kadarini SSK karsilar.

Eger cevap olarak, SSK hic karsilamiyor, anlasmamiz yok diyorsa dogru soyluyor olabilir.
Eger, anlasmamiz var, tamamini SSK karsiliyor diyorsa dogru soyluyordur.
Eger anlasmamiz var, bir kismini SSK karsiliyor, gerisini hasta oduyor diyorsa yalan soyluyordur.

Ben son gunlerde Amerikan, Acibadem ve Memorial ile konuyu gorustum. Amerikan 1. cevabi, Acibadem 2. cevabi, Memorial 3. cevabi verdi.

ii. Acil durumlar bunun disinda. Acilden girip yogun bakima yatirilan hastalar icin butun hastanelerin muhatabi SSK.

iii.
Hastanelerin bir kismi hem SSK ile olan anlasmasini iptal etmeye yanasmiyor hem de yogun bakim hastasindan ekstra ucret istiyor.

iv.
Bazi hastanelerin, yogun bakima yatmasi gereken hasta yakinlarina, yatistan once bos senet imalatma girisimleri olabilir. Eger boyle yapan varsa, bu kanunsuzluktur ama hasta yakini da sevdiklerinin cani ugruna bunu yapmak zorunda kalabilir.

2. Hastaneler, yogun bakima yatacak hastalari secme hakkina sahip degillerdir.

3.
Yogun bakim hastasinin tedavisi neticelenmeden hastane hastayi cikartamaz.

4.
Bu kurallar 1 Eylul 2007 tarihinden itibaren gecerlidir.

6 yorum:

ezop dedi ki...

Sevgili evinkedisi, gerçekten çok yaralı bilgiler. Konu sağlık hele ki çocğnun sağlığı olunca insanın gözü ne SKK görüyor ne emekli sandığı, ne istiyorsa hastane, doktorlar hemen ödemeye rağzı. E tabii bu durum da rahatlıkla suistimal edilebiliyor. Arkadaşım da premature doğum yaptı, hastane SSK'nın bir kısmını karşıladığını söylediği için 4.000 YTL'ye yakın kuvez parası ödediler. Böyle örnekler çok var maalesef.

evinkedisi dedi ki...

Evet, sorun da o çaresizlik duygusundan kaynaklanıyor.

Bir kere, hayatınızda ilk defa belki daha doğru düzgün sağlıklı bir bebeğe bile bakmayı bilmezken ciddi sağlık sorunlarına gebe 30 cm'lik bebekleriniz ya da bebeğiniz oluyor. Daha "ne oldu", "nasıl oldu" demeden ilaç ve fatura listeleri yağmaya başlıyor. Birkaç kişi yalnızca çok çevik, akıllı, ne denildiğini anlayan va sorgulayan yapıda olacak ki sürekli oradan oraya koşturup verilen belki de hiçbir yerde bulamayacağı ilaçları bulmaya çalışacak, diğer kişi yeni doğum yapmış zaten ruhsal ve bedensel travamaya uğramış anneyle ilgilenecek, diğer yandan belki bir daire parası kadar yedeklenmiş para bir kenarda duracak.

İşte, sağlık Türkiye'de bu kadar korkunç tecrübelerle sınanıyor. Benim kızım altı yaşına geldi ama görüyorum ki prematüre bebeklerin hayatında hala aynı sorunlar tekrarlanıyor.

Henüz ne prematüre küvezi var yeterli ne de prematüre'nin transfer aracı! Halbuki bu bebekler çok özel malzemelere ihtiyaç duyuyorlar.

Onu bırakın, benim zamanımda prematüre bebekler için alt bezi yoktu, kıyafet bulmak imkansızdı ve herşey mother care gibi yerlerin tekelindeydi. Fiyatları varın siz tahmin edin.

Bu yeni genelgeye göre eğer ssk ile anlaşma var bu kadarı karşılanıyor gerisi size ait deniyorsa yanlış. Çok iyi bir devrim gibi gözükse de bunu devletin karşılayabileceğini hiç ama hiççç geçiremiyorum aklımdan. Para yok diye mi?! Hayır, para konusunda da herşeyde olduğu gibi plansızlık ve şeffafsızlık hakim olduğundan. Kimsenin hesap sorma hakkı olmadığından.

Aslında emin olun ki, halkın verdiği vergiler birilerinin ailesinin ve yedi sülalesinin beslenme seyahat ve okutulma masraflarına harcanmasa bizim bebeklerimizin hayatları da sağlıkları da çok daha iyi şartlara tabi olur.

Öfkem her zaman ona ve öyle de kalacaktır bir şeyler mantıklıca değişmedikçe.

Umarım yanılıyorumdur ve herşey çok daha olumlu şekilde gelişir yıllarca da bu eğim böyle devam eder. Yoksa, bunu birkaç yıl yaşayıp ardından biz altından kalkamıyoruz derlerse de hiç şaşırmayacağım.

Köşenin Delisi dedi ki...

hah şöyle oh yahuuu nihayet bi şeye tıklayabildim yuppiii :))

evinkedisi dedi ki...

Bence de :)

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Ben de logonuzu koydum ama şifreli olana:)
Allah yardımcıları olsun.Bük destek ve para isteyen bir durum.

http://sardunya.blogspot.com/

Bu blogdan haberin vardır değil mi kedicimm?

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Biyo;

Evet, logoyu kendi bloğuna koyduğunu gördüm ve çok sevindim :) Bu, internet ortamı en azından birşeylerin biraraya gelmesini ve yeni fikirlerin tartışılmasını hızlandırır en azından.

Sardunya'dan haberim yoktu ama sayende bloğuna şöyle bir girip baktım, derken öbür linkle daha detaylı olanına geçtim. Zamanım oldukça okuyacağım. Prematüre bir bebiş daha sanırım.

Gerçekten de doğan her sağlıklı bebeğin kıymeti çok iyi bilinmeli. Çünkü, gün içinde hiç düşünmeden yaptığımız, nefes alıp vermek gibi bir şey yanlış gidince neler olduğunu deneyimlemek insanı gerçekten de hırpalıyor. Ömürlerden ömür gidiyor.