4 Aralık 2014 Perşembe

Picasa, Instagram, Google artı ve Facebook...

Öğrendikçe de yazıyorum ya, teknolojiye ne kadar da yakın olsam da her çıkanı takip çok zor bir durum.

İnsan bir de gençlikmiş, yok flört moduymuş atlatınca paylaşım konusunda biraz daha yavaşlıyor. Ha onun yerine eğer başka bir ülkede yaşıyorsan benim gibi, senin ortamını merak eden arkadaşların, çocuklarının büyümesini izleyemeyen aile bireyleri falan oluyor. Sen de onları aynı şekilde takip etmek istiyorsun tabi.

Bu duruma mukabil bir de gittikçe daha küçülüp hafifleyen ve daha iyi fotoğraf çekmeyi imkan dahilinde kılan fotoğraf makinaları, cep telefonları ile durum daha da cazip hale geliyor.

Benim istdiğim çok büyük paralar vermeden fotoğrafları edit edebileceğim ve sonra da onun üzerinden paylaşım yapabileceğim bir programdı. Instagram da fotoğraf paylaşma programı ama hesap açmayı cepten yapman gerekiyor.

Cepler benim için hala tamam, insanlarla iletişimde kalma yöntemlerinden en önemlisi ancak kitap okumaymış, yok yazı yazabilirlilikmiş, fotoğrafları edit etmekmiş bunlar bilgisayarda yapılan işler. Bu durumda Instagram belki takip etmek istediğim ve instagramı kullananlar için açtığım bir hesap olabilir ama ötesine geçmez (diye düşünüyorum, bu sabah kendime hesap açtım)

Picasa'yı yıllar önce kullanmıştım. Çok büyük paralar ödenerek satın alınan fotoğraf edit etme programlarının sanırım yüzde yetmişini gerçekleştiren, bunu kısa yollarla basitçe yapan bir foto albüm programı. Ancak o da ne yapmış? Paylaşımları Gmail adresi olanlarla sınırlamış. Yani attım, kendine albüm yaptın ve bunu yollayabilirsin ancak kime? Ancak gmail adresi olanlara...

Bu durumu son derece sevimsiz görenler var biliyorum. Yani, neden aletler, programlar vb... birbirlerini destekliyor? Ya da neden bu tip free programlar tüm diğer sistemlerle uyumlu çalışmıyor? gibi fakat günümüzün ortamında google kendi ar-ge sini kullanıp, zaman, para ve enerji harcayarak adı üzerinde Google ile uyumlu çalışan kendi ürünlerini yaratıyor.

Nedir mesela? Hemen ilk anda aklıma geleni yazayım, önce gmail adresi alıyorsun, aldığın Gmail adresi ile beraber Google artı sayfan otomatikman açılmış oluyor, sen ister iste ister isteme en fazla yapabileceğin durum bu sayfada paylaşım yapmamak ki zaten bilgisi olmayanın sayfası öyle güdük bir şekilde boş boş bekliyor.

Google artı Facebook'a sosyal paylaşım anlamında bir alternatif. Picasa foto albüm de Google'a uyumlu olarak çalışıyor. Diyelim, Photoshop gibi bir program istediniz ama para yok o zaman Picasa albüm oluşturma imkanınız var, onun için de sistem sizi google hesabı almaya zorluyor.

Google'dan birden fazla hesap almak diğerleri gibi zor değil. (Henüz. Onu da sınırlayacaklardır çünkü her bir hesap password kontrolü, kaybı bilmemne için diğer başka bir hesaba bağlanıyor)

Bu yazdıklarım, farkındayım  zaten birçok kullanıcının baştan yok almayayım demesine sebep olur ama yine de ürünü tanımadan ihtiyaçlara ne derece cevap verebileceğini de bilmek mümkün değil.

Ben Photoshop'u anlamak açısından geri zekalı kıvamdayım. Canım sıkılıyor, mekanik buluyorum (Programı tanımadığım ve zaman harcamadığım için olabilir zira çok pahalı) Onun yerine kendi fotoğraflarımı edit edip de paylaşım yapabileceğim bir program aradım zaten Picasa ile tecrübem vardı ama hatırlamak için yeniden yükledim.

Picasa ayrı bir program, yapılan editler o programda kilitli kalıyor. Yani, bilgisayarınızda yüklediğiniz fotoğraf foto albümde bakir bir şekilde kalıyor, siz editleri Picasa programına girerek yapabiliyorsunuz.

Yapılan değişimler her zaman geriye dönülebilecek kıvamda zaten dediğim gibi geriye dönemediğinizde orjinaller bilgisayarın kendi foto dosyasında. Dolayısıyla, Picasa bir fotoğrafın üzerinde bir sürü kombinasyonda oynama imkanı tanıyan, bunu da gmail adresi olanlarla paylaşma olanağı sunan bir fotoğraf programı.

Foto paylaşımı konusunda sayfanızı düzenlerken yapılan gruplama sayesinde mesela bazı fotoları ailenizle bazılarını yalnızca arkadaşlarınızla, sevgilinizle paylaşma hakkını da sağlıyor. Facebook da da bu var ama sanırım Google'ın kontrol mekanizması daha açık ve kolay anlaşılır.

Facebook'da hoşlanmadığım yanlardan, sürekli insanlara haber çakması, mailleriniz okundu, şu saatte paylaşım yaptı, kendine ınstagram hesabı açtı gibi. Eğer bir hesap açıyorsam gönderdiğim kişiler de kontrolüm altında olmalı. Ciddi bir ispiyonlama durumları var, soruyor kimler kullanıyor görmek istiyorsun ama seçim yapacaksın içlerinden hayır bir kere düğmeye bastın mı tüm listeye haber çakılıyor.

Google hesabında böyle bir ispiyonlama yok, paylaşım yapmak istediklerine bakarsın adreslerinden buldun buldun bulamadın oldu bitti illa da paylaşacammmm bakacaksınnn da olmaz zaten. Çünkü dediğim gibi bazısının evet var google adresi ama çok dağılma yanlısı değil.

Bu isimlerin insanların ihtiyaçlarını anlaması, kendilerine uyan doğru ürünleri bulması açısından çooook sabırlı olmaları gerekiyor. 

2 yorum:

Projeksiyon Lambaları dedi ki...

ufkumuzu açtınız teşekkür ederiz.

evinkedisi dedi ki...

Rica ederim, yorumu görmem bir yıl sürmüş özür diliyorum :(