1 Eylül 2009 Salı

Yıkanabilir Bebek Bezi Alırken Nelere Dikkat Edeyim?

İlk aşamada bu sistemi bilmediğimiz için nereye bakacağımızı, alırken nasıl karar vereceğimizi de göremiyoruz. En azından benim için öyle bir boşluk hakimdi. Kullandıkça insan artılarını ve eksilerini deneyimliyor ve her şeyde olduğu gibi bunda da dört dörtlük bir durum söz konusu değil. En azından kendi içinde belirli kuralları ve kullanım özellikleri geçerli. Onları yerine getirmediğin zaman üründen de istenen verim alınamıyor.
Sistem bir dış çeper (outer), bir ara bezi (ben o lafa uyuz kaptığım için pad diyorum) ve tek kullanımlık ya da yıkanabilir pad koruması(liner)dan oluşuyor.Dış çeperin su geçirmeyen, bacak kısımları kalkık, dışkıyı tutabilir özellikte olması gerekiyor.

Yukarda gördüğümüz örnek Mother Care, en sağdaki outer ve incecik su geçirmez özellikte olan kısım o, rulo şeklinde olan tek kullanımlık tuvalete atılıp sifon çekilebilen Tinitots liners. Maalesef artık Mother Care burada elindekileri neredeyse bedava dağıtıp liner falan getirmeyi bıraktı. Son gittiğimizde satışta çalışan bayan eski fiyatına kimsenin Smart Nappy ile ilgilenmediğini ellerinde son kalanları çıkarttıklarını ama daha farklı bir sistemin de geleblecek olduğunu belirtti, bilemiyorum artık, ben kendi adıma Türk lirası ile 25 YTL ye satılan malları 1.5 liradan düşüğe alıp olayı bitirdim. Ortadaki üçe katlanan yıkanabilir pad, soldaki yine Tini Tots yıkanabilir liner.
Yine yukardaki resimde görüldüğü gibi outer'ın içine yıkanabilir pad üzerine liner (tek kullanımlık veya yıkanabilir) konulup yuvasına yerleştiriliyor.

Piyasada değişik kullanım tarzında olanları olsa da genel olarak sistemler ikiye ayrılmış görünüyor. Bir tanesi bu, diğeri ise size linkini verdiğim ve Türkiye'de de üretilenlerin benzeri olan pofurdak dokulu olan.

Tini Tots'da ped kısmı yani bebeğin derisi ile temasta olan bölüm bambu. Bambu emicilik açısından pamukludan çok daha ileri düzeyde, ayrıca benim aldığım üründe beyazlatıcı da kullanılmamış ki bu daha ideal. Fikir olması açısından buraya bakın derim.
Hacimli ve yumuşak olanın kendi yıkanabilir liner'ı var. Tini Tots'u akşamları kullandığımdan dolayı alt kısma onu, üst kısma da Mother Care'in outer'ını koyuyorum. Tini Tots'da ayrıca outer lar veya su geçirmez şekilde tasarlanmış olan bebek bezleri satılıyor ama bende zaten olduğu için tercihim bu yönde oldu. Günde maksimum altı adet bebek bezi kullanıyorum şu an Mother Care için 10 tane alınsa yeter de artar ancak Tini Tots tarzı olanlar zor kuruduğu için iki kat alınmalı.

Daha önce de yazdığım gibi Tini Tots'un kuruma sorunu varken bebeğin üzerine oturması Mother Care'e göre çok daha güzel. Ancak yıkanması kalınlığından ötürü daha zor. Hepsinin kilo aralıkları var. Bazılarında başlangıçtan lazımlık eğitime kadar kullanılabileni de...Ancak ben buradan alırken elimin altında, hemen temin edebileceğim yerin olmasını istedim. Diğer memleketlerden gelenin fiyatından çok posta ücreti tutuyor. Ayrıca bittikçe yenilenen kısımlar için ( mesela Mother Care tek kullanımlık bayan padine benzeyen bir parça yapmış, aynı şekilde liner almak gerekli olabiliyor kağıt olanlardan ) uzak mekanlar çok zor.

Mother Care'de fotoğraflarda gördüğünüz katlanabilen pad'in bebeğin poposuna temas edecek şekilde yukarı bakan kısmı suyu aşağıya süzüp popoyu kuru tutmak üzere tasarlanmış, ipeksi bir yapısı var zaten genelde bebeğe de değmiyor çünkü o bölgeye ya yıkanabilir ya da bir kullanımlık liner konuluyor. (Aşağıda solda tek kullanımlık liner ve Mother Care katlanabilir pad)
Pamuklu yumuşak havlu doku alta katlanacak iki bölümde ayarlanmış. Gece kullanımında ben altışar saat koyuyorum değişim için dolayısıyla iki yıkanabilir ya da Mother Care'in tek kullanımlık padi ve altına yıkanabilir şeklinde olabiliyor. Yalnız genelde gece kaka yapma olayı olmadığından tini tots gibi pufuruk olanlar gayet güzel kavrayıp yumuşak olduğu ve popoya çok daha iyi oturduğu için benim için tercih sebebi.

Yıkanabilir bebek bezleri özellikle Mother Care'in sisteminde iki saatte bir değiştirmek (uyuyan bebeği uyandırmayı kastedmiyorum tabi ki) elzem. Ne olursa olsun teknolojik olarak kendi ağırlığının 100 katını emebilecek boyutta değil bu sistem, belirtilir. Yani çalışan anneler için bakıcı olan insana yüklenebilecek bir durum da değil kanımca.

Ancakkkkk bu sisteme inanan, ıyyyyy ne iğrençççç nidaları atmayacak, bebeğinin sağlığını doğayı koruyacak, sevecek bir yapıda olmak lazım. Çünkü ne olursa olsun dışkı ile haşır neşir olunuyor bu işte. En güzeli silgi (rubber) eldivenler ya da normal yalnızca bu iş için ayrılmış eldivenler olabilir. Dışkıyı ilk önce tuvalette akıtmak, ardından deterjanlı antibakteriyel bio friendly deterjanlı suya basmak ve o günün bitimine kadar beklemek yetiyor. Benim kullandığım tüm ürünler hala yeni gibi.

Hatta eklemek istediğim son şey bu sistem öylesine güzel ki sonraki çocuğa da kalabiliyor. Bir seferlik yapılan bir giderle kaç nesil elden çıkıyor, para, sağlık ve doğaya katkı anlamında insan rahat bir oh çekiyor.

18 yorum:

benden, bizden... dedi ki...

kafam çok karıştı şimdi benim, gerçekten sağlıklı bir uygulamaya benziyor...

Ingiltereden Alisveris dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
balanne melike dedi ki...

Ne oldu? İyi misiniz?

evinkedisi dedi ki...

Melike'cim;

Sana mail yazdım özelden aldın mı bilmiyorum. Poh Poh Perisi...Evet, sağlıklı bir uygulama ama zorlukları yok değil, alıp da bana küfür etmeyin sonra çünkü ben kendi adıma hadi bebeğin sağlığı tamam ama doğa adına bir şeyler yapınca da çok mutlu oluyorum. Bu konu fazlasıyla canımı sıkıyor, o yüzden biraz da falan demeyeceğim çokça kendi rahatından fazla nereden tutsam kardır mantığı olmalı. Ve small button nosecuk, bütün bunları bile sağ kolumda mıgırdanan bebekle yazmaktayım, çok yoğun...Günümüzün klasiği zamansızlık...Neyse bir dönem ve geçecek, çok teşekkürler sevgilerimle...

zeynep dedi ki...

canım ben sayende baya bilgilendim bezler konusunda..yanlız benim bebeğim yakında olacak ve zonguldaktayım bu bezlere nasıl ulaşabilirim ,organikmi almalıyım yoksa bambumu?kaç tane bez ,ara bez yada sızdırmaz almalıyım bana yardımcı olurmusun
tercihim babynap tarafında ama dediğim gibi bilmiyorum mallarının kalitesini lütfen cevap ver olurmu doğuma çok az kaldı

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Zeynep;

Türkiye'den temin edersen sanırım daha ucuza kapatırsın ama ben Türkiye'de olmadığım ve bir tek Mother Care ve de Tini Tots kullandığım için sizlere onlar hakkında bilgi verebildim. Baby Nap'de gördüğüm aynı Tini Tots gibi, oturuşu rahat görünüyor. İlk zamanlarda bebek sulu kaka yaptığı içindir ki o en üste konulan ve atılıp sifon çekilen kısımdan da alta ve yana geçişler olacaktır, her gün gün boyunca biriktirip akşam yıkarım dersen ki ben öyle yapıyorum çünkü bu sefer de bir anda elinden bayağı yüklü bir miktar çıkmak zorunda kalır, 12 tane yeter. Ben ishaldi, hastalıktı, akşam bölünmeden uyku zamanıydı o devirlerde tek kullanımlıklara geçiyorum. Gün içerisinde, hepimiz sağlıklıysak yıkanabilir kullanıyorum. Bir de dışarı çıkarken yine tek kullanımlık, neden çünkü yıkanabilir en fazla üç saatte bir değişmeli. İlk doğan bebek neredeyse her anne sütünün arkasından dolduruyor, iki saatte bir alsa 12 tane işte. Baby Nap bana mail gönderdi, orada teli ve bilgileri var ulaşabilirsin.

evinkedisi dedi ki...

Bak buraya da kopyalayayım, detayı görmek istersen benim Mother Care yazımın yorumlarında bulabilirsin.

0212 630 76 40 no.lu tel den veya
ozlem@ortadoguteks.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.
sevgi ve saygılarımla
Özlem Erkorol
Babynap President
Ortadoğu Teks.iplik tic.ltd.şti

Sevgilerimle ve tebrik ederim :)

charlotte dedi ki...

merhaba,
biz de bu sistem kullaniyoruz ! bezlerimiz Fransa'dan getirdik, iyi ki artig Turkiye'de de var !!!
Ama kagit rulo bulamiyorum, hangi marka ? nerede var ? bana soylebilir misiniz ?
Tesekur ederim ;)

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Charlotte;

Tebrik ederim!!! Fakat dediğim gibi ben Arap Emirlikleri'nde yaşadığım için Türkiye piyasasını ancak oradan takip edip aktaranlar sayesinde öğrenebiliyorum. Burada biz Tini Tots'dan getirtiyoruz o atılan kısmı ve o olmasa çok daha zor olur herşey :( Tuvalete atılabilen incelikte, aynı zamanda dışkıyı da tutacak kuvvette. Tini Tots'un linkini yazımda vrmiş olsam da o kısım sürekli almak gerektirdiği için dış ülkeden getirtmek biraz zor olabilir sanki...Kolay gelsin. Eğer beni bağlamaz getirtirim diyorsan linke girip bakmanı tavsiye ederim, sahibi son derece yardımcı :)

zeynep dedi ki...

canım ben aldım baby nap ın yıkanabilir bezlerinden ama çok kalınlar bebeğin poposu yükseliyor be yatırırken beli yüksekte kalıyor ayrıca çok kalınlar ama yazın ne yapacağım bildiğin bir marka varmı netten alabileceğim bu mother care ç.ok hoş ve ince ondan ansıl temiz edebilirim ist falansa bana adres verirmisin eşim orada aldırayım hemen ona

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Zeynep;

Yıkanabilir bebek bezleri tek kullanımlıklara göre çok daha hacimli, bu doğru. Ayrıca akşamları da açmadan saatlerce bırakılması çok ama çok zor, maksimum iki üç saatte bir (başlangıç için) sonra bebek büyüdükçe iki saatte bir değişmesi gerekiyor. Bu da ne yazık ki çalışan annelerin uygulayabileceği bir alternatif olmaktan çıkartıyor işi. Mother Care daha az kalın fakat kendine göre handikapları var, mesela arka kısmı kalın lastik değil, ilk zamanlarda kesiyor gibi geliyor, sonra bele oturuşu hele de bebek hareketlendikçe Tini Tots'a göre (fotolarda var) çok daha kötü. Yine de ben aylardır çok çabuk kuruduğu ve ileri derecede zorlamadığı için Mother Care'i kullanıyorum. Ancak hiçbiri mükemmel değil, artı ve eksilerini yazmıştım sanıyorum. Tek kullanımlıkları bir tek gece, seyahat ya da hastalıklara indirgedim.

Tekrar yazayım, ben Türkiye'de değilim. O yüzden lütfen Türkiye için kendi araştırmalarınızı yapın derim :) Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Merhaba Sevgili Anneler,

Türkiye'nin ilk yıkanabilir bebek bezi markası olan BabyNEO'yu E-bebek mağazalarından görüp alabilir veya daha birçok internet ve bebek mağazasından satın alabilirsiniz. 6 yıllık yıkanabilir bebek bezi tecrübemiz ile şu anda Avrupa'nın en büyük ve tanınmış firmalarının ki bunları siz zaten bahsetmişsiniz, fason üretimini de yapmaktayız. Ürünlerimizi www.babyneo.com.tr adresimizden daha detaylı inceleyebilirsiniz. Çok yakında bebek detarjanımız ve kağıt linerlar da satışda olacak...

zeynep dedi ki...

canım ben mother care sitesine baktım senin en üstteki resim varya ondan almak istiyorum bana hangisi olduğunu mothercare siteisnden bakıp söyleyebilirmisin ben yazın ne kullanacağım canım bu bezler kalın mothercare ince onu almak istiyorum bana önerin varmı yazlık konusunda o kdar daraldımki eski amerikan bezlerinden alacam nerdeyse bez ızlandı kuruması ayrı dert en dıştaki koruyucu bebeğin tenini kabarttı ayrı dert
eğer link yollarsan daha bi memnun olurum sen hangi ülkedesin eğer yakında geleceksen türkiyeye yada yollayabilirsen senin aracılığınla almakta işime gelir doğrusu

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Zeynep;

Bu kadar ara vererek yanıtladığım için çok üzgünüm ama Arap Emirlikleri'nde de bu tembel, umursamaz, kolaycı bakış açısı hakim olduğundan ve kimse kıçını doğaymış, kimyasalmış kaldırmadığından mother care akıllı bez sistemi artık satılmıyor. Bütün büyük Mother Care'ler ellerinden yok pahasına çıkattılar biz o sırada orta boyu olan dokuz kiloya kadarını aldık fakat bu noktadan sonra maalesef senin çok kalın bulduğuna geçiş yapacağız. Kullanılan meteryal ne kadar pufuruk gözükse de hava alıyor merak etme, ancak bir sorun var Mother Care gibi kolay kurumuyor meretler. Tabi ki yazımda da belirttiğim gibi tek kullanımlık dört beş saat dayanıyorsa bunların dayanması maksimum üç saat. Daha meşakkatli iş, e alın teri akıtmadan, fedakarlık yapmadan olur mu :) Sevgilerimle.

evinkedisi dedi ki...

Aaa bu arada bebeğin tenini kabarttı demişsin Zeynep...O ürünü denemedim bilmiyorum, sonuçta ahkam kesemem. Ben linki yalnızca bütün bir set almadan önce bir taneyle deneyebilmeniz açısından hangisi Türkiye'de diye araştırıp buldum. Herşey değişiyor, yenileniyor, linklerde de artış olabilir. Lütfen araştırın derim.

BABYNAP dedi ki...

merhaba,
bana ozlem@ortadoguteks.com.tr adresinden ulaşabilir misiniz ?
Tüm yorumlarınız ve sorularınız için size yardımcı olmaya çalışacağımız ekip ile daha rahat temasa geçebilirsiniz.
sevgi ve saygılarımla,
özlem Erkorol

evinkedisi dedi ki...

Özlem hanım yorum kısmına koyuyorum adresinizi, eminim Türkiye'de sizlerden alışveriş yapmak isteyip de aklında soru işareti olan birçok kişi bu mailden bağlantıya geçeceklerdir. Sevgilerimle.

bebek bezi dedi ki...

gerçekten çok faydalı bir yazı, teşekkürler.