9 Nisan 2008 Çarşamba

CMV ve Suskunluklarımız.

Geçen hafta, kızamıkçık aşısını bulamadığımdan ve kanamanın devam edişi ile ilgili olarak doktorumu aradım. Yanıtı hemşiresi verdi. O sırada hastası varmış, tekrar O beni aradı :) İyiye işaret.

Kanamanın 15 gün devam etmesi normal sayılıyormuş. Valla yarın Perşembe ve benim halen devam...Sıkıcı. Öyle koyun boğazlarmış gibi değil ama az da değil. ( Mesela şu kanama denilen şey, başımıza gelmeden bilmiyoruz, kanama dediler mi şaldır şuldur kan mı gelecek? Rengi ne olacak? Kahverengi olan, akıntının tarzı değişmiş hali bile alarm, hemen doktorunuzu arayın!!! )

"Sebebini bulduk." dedi doktor Habab, " Kanınızda bir virüs çıktı." Haydaaaa! Bir bu eksikti derken " Endişelenmeyin, bu bir kere vücuda girdi mi bu şekilde antikorunu üreten bir virüstür." Aşısı yokmuş :(

Virüsün adı CMV, bir diğer adıyla Cytomegalovirüs. Amerikan istatistikleri ve şartlarına göre %85'e varan oranlarda 40'lı yaşlara gelene kadar karşılaşılan, normal olan birinde soğuk algınlığı tarzı semptomlar gösteren bir virüsmüş. İşin acıklı yanı şu; eğer benim gibi vücut bu virüsle hiç karşılaşmadıysa ( değerlere bakarak anlaşılıyor ) ve hamileyse vücuda girme yüzdesi %1 bile değil!

Eğer, daha önceden kapılmış olan virüs vücuttaki uykusundan bir şekilde savunma mekanizması çöktüğü için reaktive oluyorsa bunu yaşama riski ise %1 ve %4 arası!!!

Sevindim, karı koca ikimizden birinin yumurtası ya da sperminin kalite düşüklüğünden kaynaklanan bir durum değil. Yani bu ölüm kromozom ve DNA'daki bir sakatlıktan kaynaklanmadı bu, bir. İkincisi, kızamıkçık hastalığına karşı olan direncimin sıfır olması. Hem, zamanında aşı olmamışım ( bak sen şu işe! ) hem de vücuda öyle bir mikrop girmemiş, sonuç sıfır.

Ama eğer hamileliğimin belli bir noktasında kızamıkçık ile karşılaşsaydım...Düşünemiyorum bile. Sakatlıkların sayısı bayağı bir fazla olacaktı. Yani, belki bu virüse yakalanıp kalbi duran bebeğim beni ve kendini ilerde olabilecek çok daha kötü şeylerden kurtarmış oldu.

CMV virüsü ile ilgili ilk karşılaşmada annelerin %40'ı bebeklerine bu virüsü geçirebiliyorlarmış. İlk, üç ayda bu şekilde ölüme götüren bir durum, diğer aylarda yani anneden bebeğe savunma mekanizması oluşturuldukça bir sürü sekelle karşılaşma olasılığı...

Bütün bu detayları neden mi yazıyorum? Çok açık! Hepimizin hamile kalmadan önce yaptırmamız gereken aşıları varsa yaptırmamız, öyle eskilerin söylediği gibi " Doğum da hamilelik de çok doğal bir şeydir, bak analarımız nasıl da tarlada doğum yapıyorlar, bebeği arkalarına bağlayıp, bebeğin bağını kör makasla kesiyorlardı." gibi dolduruşlara asla gelmememiz gerekliliği.

O zamanlarda kadın ölümlerinin baş sebebinin doğum olduğunu unutuyor muyuz acaba? Zavallı savaşçılar gibi hem ırgat statüsünde çalışılacak, hem etinden, hem sütünden yararlanılacak! Şimdi de farklı bir versiyon, belki daha önceden yazdım hatırlamıyorum ama alın işte burada çalışan ve hamile olan kadınların hepsinin doğum hikayesi aynı, son güne kadar çalışmak ve aynı gece doğum yapmak falan...Allah'ım sen beni koru!

Ben ki kendimi gerçekten birinci hamilelik ve doğumdan ötürü tecrübeli sayardım. Hayır, değilmişim! Yine aklımın arka kısmındaki cahil taraf kazandı ve önceki salak doktora sinirlenip bedenim ve bebeğim üzerinde oyun oynadım.

Bizler, yaşadığımız ve çoğunlukla utançtan aktarılmayan, hep geri plandaki seslere yenik düşen tarafımızla sağlığımıza oynuyoruz. Bu, kadınların hamilelik, doğum ve orgazm sektörü için kesinlikle geçerli.

Bol bol paylaşalım, yazalım, hayatımızda neler oluyor, birbirimizi uyaralım ki ne kadar bilgilenirsek o kadar az riskle karşılaşırız.

3 yorum:

Goddess Artemis dedi ki...

Tekrar büyük geçmiş olsun!

Adsız dedi ki...

Ahh canım ya bu güzel blogdan mahrum kalmışım ama 2. yazında bittim. Çünkü CMV benim Beken'imi kaybetme sebebimizdi :((((
Belki hamileliğimde geçirmiştim belki de verilen kanlardan kapmıştı, kimse bimiyor.
Candasi pedagoga goturdum bu arada, fena seyler soylemedi ama kafami toparlayayim detaylari yazacagim sana.
Şimdilik hoşçakal

evinkedisi dedi ki...

Artemis;

Çok çok teşekkür ederim :)

Gülay :(((

CMV gibi yetişkinlere ve savunma mekanizması gelişmiş çocuklara bir şey yapmayan bu virüs yeni doğanları, hele de bizimkiler gibi prematüre ise böyle ölümle ya da sakatlıklarla tehtid edebiliyor işte. İşin tuhafı şu; paylaşılmadığı için o kadar çok insan bilmiyor ki!!! Çok ama çok üzüldüm. Candaş'ı ise kucaklıyorum. Herşeyin en iyisi olsun :) Yorum için teşekkürler, ayrıntıları bekliyorum :)