4 Şubat 2015 Çarşamba

Anlayan Anlamayana Anlatsın Bi Zahmet

Haberlerde BBC'yi takip ediyorum. "Değişmeyen tek şey değişimdir." sözüne bağlı kalarak kanserle ilgili en son çıkan üç başlığı buraya almak istedim.

İngiltere nüfusunun yarısı kanser olacak (4 Şubat 2015)

Kanserin en büyük nedeni şanssızlık (2 Ocak 2015)

Her on kanser vakasından dördünün nedeni sağlıksız yaşam (26 Aralık 2014)

Başlık okuyarak gazete okuduğunu ve haber takip ettiğini sanan salak ahalinin sonu ne olabilir bu durumda merak etmekteyim.

Birinci makaleden alıntı; "Araştırma ekibinin yöneticisi Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Peter Sasieni, bu durumun "kaçınılmaz olmadığını" söylüyor.Ona göre yaşam tarzında değişiklik yapmak kanser riskini yüzde 50 ila 30 arasında azaltabilir."

İkinci ve Ocak ayı makalesi, diğerlerinden taban tabana zıt düşen başka bir araştırma Science dergisinde yayınlanıyor. "Yeni bir araştırmaya göre, birçok kanser türü sağlıksız yaşam tarzı ya da genetik etkenler nedeniyle değil, şanssızlık sonucu ortaya çıkıyor." 

Şimdi bu noktada hem okuyacaksın, hem okuduklarını anlayacaksın, hem gruplama yapacaksın.

"Yaşam biçimini veya alışkanlıkları değiştirmenin belirli kanser türlerinden korunmada büyük yardımı olur ancak bu önlemler diğer türler için (beyin kanseri, ince bağırsak ve pankreas) o kadar etkili olmayabilir. Bu kanser türlerini tedavi edilebilmek için erken aşamalarda teşhisi sağlayacak yollar bulmak için çabalamalıyız" 

"Cancer Research tarafından yapılan ayrı bir araştırmada da, kanserlerin yüzde 40'tan fazlasının yaşam tarzıyla ilgili olduğu görülüyor."

İşin özü şu olmalı, genelleme yapılmadan bakılmalı. Bazı kanser türleri genetikten etkileniyor, listesi de verilmiş, diğer yüzde kırklık kısım hayat tarzından...

Bu bilimsel araştırmaları al, komşu teyze gibi şöyle bir oku, üzerine dikkat çekici bir başlık at ama bir o kadar da aptal ol (ya da belki kurnaz mı demeli bilemedim ki şimdi) birbirine tam ters gelen şekilde başlık at ve fırından sıcak sıcak çıkarıp, piyasaya sür. 

Resmin bir yüzü bu olabilir ya da birbirinden bağımsız araştırmalar birbirlerini desteklemek zorunda da da değil tamamıyla farklı sonuçlara da varılabilir. 

İşin aslı ikinci alternatif değilse, bu ucuz haber başlığı atma anlayışından artık cidden benim midem bulanıyor. 


Hiç yorum yok: