30 Eylül 2012 Pazar

Bir Haftasonu...

Günlerden Pazar...

Arap Emirlikleri için iş günü.

Dolayısıyla bizler için hafta sonu burada Cuma ve Cumartesi.

Perşembe günü çocuklarımın ikisi de okuldan birde çıktıkları için kendine göre hemen bitiveriyor sanki. O yüzden genelde bir koşturmacaya gark edilir gibi bir durum ortaya çıkıyor ama olsun.

Sabah resimle ilgilenen ve bu konuda oldukça yetenekli olan bir arkadaşımla Sharjah'ın Heritage denilen en eski bölgelerinden birine gittik.

Belki altı sene önce bir kere çocukların gezi faaliyletleri ile, bir defa da kendim kurs imkanlarını anlamak için gitmiştim, o kadar. Postanenin olduğu sokağa arabamızı park edip içeri girerken çerçeveci olduğunu düşünüp hadi bir bakalım diye daldığımız dükkanda resim yapmak için bir sürü boya, kalem ve malzemeleri bulmamız güzel bir süprizdi. Dükkanlar alttaki koridorda dizilmiş, yanyana ama bu dükkan şansımıza hemen girişteki ilk solda olduğu için gözümüze ilişti.

Malzemelere baktıkça açılan sohbetlerden dükkanın sahibesi hanımın Hintli olduğunu, 15 yıldır orada aynı işi yaptığını, stresi fazla sevmediği için yalnız başına kimse olmadan sessiz sedasız dükkanı idare ettiğini öğrendik. Tabi bir de arka planda yapılan bir ahşapcılık işi varmış ama o ayrı, ona zaman yetiştiremiyoruz dedi.

Vitrinindeki pek de eğitimli olmayan sanatçıların elinden çıktığı belli olan resimlerin de kaynağı yapılan sohbetle belli oldu, bazen yerleri silen, bazen de kapı baca takan insanların yaptığı resimlermiş bunlar. Sanırım azıcık bir ücretle sahiplerinden alınıp belki iki katına başkasına satılıp kar elde etmek amaçlanmış.  

Sharjah Heritage bölgesi Sharjah'ın en eski noktasında yeralıyor. Bu küçük mekanda (Arts Area) Sharjah Art Museum, Sharjah Heritage ve Calligraphy Museum vb...gibi birden fazla müzeyi birarada bulmak olası. Sharjah zaten bu anlamda Arap dünyasının kültür başkenti olarak UNESCO'nun seçtiği bir bölge.

Fotoğraflar: Jamil Khan (Word Press)

Kursa gittik... Ahşap ağırlıklı odalar, karanlık biraz...İki katlı bir bina, ortada çalışma alanı fakat odalarda farklı konularda derslerin verildiği belli. İngilizce anlaşabilmek biraz zor olsa da hiç konuşamayan bile çat pat derdini anlatabiliyor, dersler Arapça, önemi yok çünkü zaten görselliğe dayalı. Öğretmenler Türkistan, Suriye ağırlıklı. Fiyatlar özel kursların yanında çok düşük kalıyor, haftada dört gün dört saat üç farklı konu 200 dirheme verilirken özellerde altı dersin fiyatı 900 leri buluyor.

Daha kursa gidip gitmeme konusunda karar veremedik ama olsun bu ortamı solumak, malzemeleri alabileceğimiz yeni yerleri yakınımızda bulmak güzel bir duygu.

İnsanın zamanı kendine kalınca ne kadar çok şey de üstüste geliyor, o zamana kadar ertelenenler, öğrenilmek için yanıp tutuşulanlar...

Hiç yorum yok: