23 Ağustos 2009 Pazar

Mother Care / Smart Nappy System ( Akıllı Bebek Bezi Sistemi)

Araştırmak istediğim cümleyi Google’a Türkçe, bir de üstelik tırnak içinde “Bebek bezlerinde kullanılan kimyasallar” diye girdim. Sonuç?! Pek tabi ki neredeyse sıfır! Onun yerine evimizde kullandığımız kimyasallar geldi, hani neresinden baksan kötünün iyisi...

Sonra,konuyu yine, yeni ve yeniden İngilizce araştırdım, gelen sonucu yorum yapmamaya çalışarak yazacağım çünkü Avent’de sövdüğüm, lanet ettiğim ne varsa bu konuda da geçerli. Ancak bir farkla, bu sefer olayın doğaya olan zararını da işin içine katmış bulunmaktayım. Bence, işin en tatmin edici bölümü...

Bir kere, İngilizce kısmında Türkiye'deki " Artık annelerimizin bebek bezi yıkama zamanı bitti, yaşasın özgürlük, yaşasın kadın haklarıııı!" gibi bir bakış açısı yok onu söyleyeyim. Çok ciddi bir şekilde çevreyle ve bebeğinin sağlığı ile ilgilenen insanlar (babalar da dahil ve forumlarda yazılan yazılana) tekrar kullanılacak bebek bezlerine kaymış vaziyetteler.

Benim için değişiklik yaratma ve yıkanabilir beze geçme fikri bir kullanımlık bebek bezlerinin doğaya verdiği zararı okumak ile hemen yerine oturdu fakat kendi rahatından daha önemli olan hiçbirşeyi dikkate almayan yeni dünya düzeninde yaratılmış anne adayları ve halihazırdaki annelere kimyasal olarak ne oldu ne bittiyi de yazayım, içim rahatlamış olsun. (Oh! Öyle hep kendini düşünen bakış açısına)

Çevre faktörü ile konuya girelim...Bir bebeğin iki buçuk yılda kullandığı bebek bezi sayısı aşağı yukarı 6000 iken, aynı zamana yayılmış ve atılmayan bezlerin sayısı 25 ile 50 aralığında ki bence o sayı bile abartılmış. Yani, yıkanabilir bebek bezini ben kullanım açısından şu şekilde oturttum, günde beş tane diyelim. Bir grubu yıkayıp kuruması için bırakalım, ikinci grup da aynı sayıda olsun hadi hadi elimizde 12 tane olsa yeter de artar bile.

Bilgilere devam...2.5 yılda bir bebeğin atmosfere bıraktığı zarar 2010klm ile 3540klm petrol yakan araca eşit.

Dünya yılda yarım trilyon bebek bezi çöpü çıkartıyor. Bu, İngiltere'de %4 katı atığı oluşturan miktar, pek tabi ki Türkiye için böyle istatistiklere erişmek bile imkansız.

Doğa insana karşı dava açabilseydi herhalde insanoğlu altından kalkamayacak tazminatlarla karşılaşacaktı. Günde dünyanın aşağı yukarı ürettiği bebek bezi atığı 1.4 milyar!

Bebek bezinin dış çeperini oluşturan ve sızmayı engelleyen kısım polipropilin denilen plastik malzemeden yapıldığı için doğada elimine edilmesi 500 yılı buluyor. Düşünebiliyor musunuz, bizlerin düşünmeden kendi rahatımız adına attığı herbir bebek bezi yaşadığımız ortamın içine ediyor.

Bebek bezinin %70lik kısmı kağıt. Yıllık olarak global 1 milyar ağaç bu iş için kesilmekte. Ormanların tekrar yerine konulması, ağacın işlemden geçirilirken maruz kaldığı aşamalar, kullanılan mekanik enerji ve suyun dünyaya faturası yıllık 50 milyon dolar.

Bütün bunlar karşılaştırıldığında bir kullanımlık bezlerin tekrar kullanılan bezlere göre 10 kat daha fazla dünya kaynağını kullandığını söylemek mümkün. Ayrıca katı atık olarak da %70 daha fazla.

2008’de İngiliz Hükümetinin yaptırdığı bir araştırmada ikinci çocukta dahi kullanılabilen bu bezler ile global ısınmada %40 lık bir fayda sağlamış. Bu ise yılda 200 kg. karbondioksit üretiminin yapılmaması anlamına gelmekte.

Gelelim bir de işin kimyasal taraflarına..Hadi dedin ki "Bana ne dünyayı ben mi kurtaracam?!" Böyle dendiğinde bana da gelenler geliyor ama olsun, sakince anlatmaya devam edeyim...

Şimdi...Tek kullanımlık bezlerin en fazla tanınanlarının web sayfalarına gittiğimizde kullanılan hammaddelerin neler olduğunu görebiliyoruz (burada Huggies, Pumpers belki Türkiye'de Ultra Prima ile aynı bilmiyorum...) Bu maddelere tekrar bakalım; kağıt benzeri ağaçtan elde edilen fiber ve süper emiciliği sağlayan poliakrileyt (polyacrilate) ve diğer malzemeler poliproplin, polyester ve politlin.

Bu sentetik maddelerin hepsi bezin totoya oturmasında ve sızdırmanın önlenmesi açısından olmazsa olmaz. Elastik bandların yapımında kullanılan madde bebeği rahatsız etmeden bezin bel kısmına oturmasında kullanılan ve yine sentetik lastik. Biliyorsunuz lastik rubber palm denilen ağaçlardan üretiliyor, Malezya bu işin kompetanı konumunda...

Neyse, işte tek kullanımlık bezlerde yine bunun sentetiği yani insan yapımı versiyonu kullanılmış. Tabi, üretici bu listeyi verdikten sonra ürünlerinin ne kadar hava aldığını ve bebeğin derisini ne kadar rahat tuttuğunu falan öne sürmüş.

Okuduğum linkte bu verilen hammaddelerin bir de iç yüzlerine bakalım;

Sodyum Poliakrilit: İdrarın jele dönüştürülüp hapsedilmesinde baş rol oyuncusu. Ağırlığının yüz katı kadar sıvıyı içine alabilir fakat işin acıklı kısmı toksik şok etkisi yarattığı için 1985 yılında tamponlardan men edildi. Poliakrilit üretimi yapan sektörlerde çalışan iş gücünde dişil organ hasarı, yorgunluk ve kilo kaybı tespit edilmiştir. Ancak haftanın yedi günü yirmidört saati bu maddeye maruz kalan bebeklerin üzerinde yarattığı etki uzun vadeli olarak araştırılmamıştır.

Bak sen şu işe?! İnsan okudukça aklı yerinden oynayacak raddeye geliyor değil mi?

Hammaddenin bu akıl almaz emiciliği maalesef derinin kurumasına, ciddi boyutta pişik oluşmasına, cinsel organlarda (erkek ve kız) kanamalara sebep olmaktadır. Ayrıca kedilerde maddeyi soluma sonucu ölüm tespit edilmiştir.

Dioksin: İnsanoğlu üzerinde kansere sebep olan baş toksik madde olarak bilinmektedir. Kağıdın beyazlaştırılması işleminde ortaya çıkan dioksin doğum hasarlarına, deri problemlerine ve böbrek yetmezliğine sebep olmasıyla da tanınmaktadır.

TBT (Tribulitin): Bu hammadde 2000 yılında pampers ultra kuru bebek bezinde bulunmuştur. TBT bilinen en güçlü toksik hammaddedir. Savunma mekanizmasını yokeder ve hormonal dengeyi güçsüz kılar. Erkeklerde kısırlık ile ilgili bağlantısı üzerinde spekülasyonlar vardır.

İkslin (Xylene),Ethilbenzen(Ethilbenzene), Sitrin(Sytrene), Isproplin(Isproplene) gibi hammaddeler 1999 yılında rapor edilen ve Çevresel Sağlık örgütünün arşivlerine giren kimyasallardan yalnızca bazılarıdır.

Anderson Labaratuarı’nda bazı bebek bezi ürünleri ile fareler üzerinde yapılan deneylerde bezlerde kullanılan bir takım hammaddelerin astım krizi yarattığı, bronşite, göz, burun ve boğaz tahrişine sebep olduğunu saptanmıştır. Hatta bu semptomlar direkt olarak kimyasallarla özdeşleştirilmiştir, yani kullanılan kimyasalların direkt etkisi olarak ortaya çıktıkları tespit edilmiştir.

2000 yılında Almanya’da Keil Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada ise, bebek bezinin erkek testislerini vücut ısısından daha yüksek derecede tutması sebebiyle Batı Avrupalı erkeklerin üreme kabiliyetinde büyük oranda düşme tespit edilmiştir. (Tabi ki bu araştırma o bölgede yapıldığı için, yoksa dünya üzerinde bir de adı sanı belli olmayan bir sürü bebek bezi kullanan erkek çocuklarda da farklı bir etki olacağı düşünülemez bile!)

Proctor and Gamble’ın kendi yaptığı araştırmada ise pişik oranının tek kullanımlık bezlerle %7.1 den %61’e çıktığı tespit edilmiştir ( The Landbank Consultancy Limited 1991) Burada çeviri yaptığım yazar bu sefer de pişik kremi üreticilerine atıfta bulunmuş!!! Aman ne iyi yaşasın sizler de bu şekilde satışlarınızı katlayacaksınız anlamında.

Ben burada ilk yıkanabilir bez kavramını Mother Care’in kataloğunda Akıllı Bebek Bezi Sistemi olarak gördüm, aklıma bunları okumadan önce de denemeyi koymuştum. Sebeplerim arasında hem her gün dolan pis kokulu çöp ve atık olarak yüzlerce yıl kaybolmaması gibi başlıklar vardı. Bu kadar detaylı bilgiyi ise Avent’de yaptığım gibi araştırarak buldum. Plastiğe karşı çok ciddi bir şekilde alerjim olduğu, doğaya karşı sorumluluk duyduğum, evimde tüketimi elimden geldiğince ihtiyaçlar doğrultusunda yaptığım ve plastik tüketimini neredeyse sıfırlama çalışmaları yaptığım içindir ki bu değişim benim için büyük bir mutluluk oldu.

İlk aşamada tabi ki sistemin ne olduğunu hiç deneyimlemediğim için bilmiyordum. Türkiye’de bu konuda bir tek isim bulabildim o da Babynap. Burada aynı dikkatsiz tüketim kültürü geçerli olduğundan ilk önce elimin altındaki alışveriş merkezlerine baktım, mümkün değil yok! Güvenilecek ürün anlamında Mother Care benim için elzem oldu. Bu konu her zamanki gibi İngiltere’de bir dalga şeklinde sanki, deli gibi farklı ürün piyasada. Hatta tek kullanımlık ekofriendly bebek bezleri bile var! (-mış yani araştırınca öğrendim onu da)

Bu sistemde bir dış çeper (su geçirmeyen, cırtcırtlı) içine konan %100 pamuklu ve katlanabilir özellikte, iyi dercede su emen pad ve araya konulan ister yeniden kullanılabilir ister atılabilir liner denilen kısımdan oluşuyor. Annelerimizin kullandığı bebek bezlerinin çok daha gelişmiş ve emici hale getirilmiş, sızdırmayan dizaynıyla oldukça çekici. Evet, bebek kaka yaptığında ilk anlık tepki eyvah ne yapacağım olsa da zamanla onun sistemi de oturuyor.

Yeni nesil bebek deterjanları eko friendly düşük ısıda ya da soğuk suda bile gereken görevi yerine getirebiliyor. Eskisi gibi bebek bezi kaynatmak, ütülemek gerekmiyor. Çoğunlukla çıkan bez idrar zaten, onu suya basıyorsun gün bitene kadar, dışkılı olanı ise ben önce akıtıyorum, ardından ayrı bir kaba basıyorum. Akşama doğru hepsi tertemiz bembeyaz çıkıyor o sudan, ardından gerekiyorsa makinanın en kısa programında ki beş dakika sürüyor, narin çamaşır yıkama sıkma ve durulama programında yarım olarak çalıştırıp asıyorum, oldu bitti.

Hepimiz aşağı yukarı bebeğimizin kaka dengesini anlamışızdır, o dönemlerde tek kullanımlık incecik tuvalete atılabilir liner’ı koyuyorsun, kaka mı yaptı o parçayı alıp sifonu çekiyorsun, bitti. Yanlara falan bulaşmış olmasına böggghhhh! yapanlara eğri oturup doğru konuşalım derim çünkü ben en pahalısından kaç tane bebek bezinde yine oraya buraya bulaşmış kaka temizlediğimi biliyorum. Çok da aman aman bir iş değil yani!

Eskilerde olduğu gibi öyle en ağır programla makinayı 90 derece ile falan çalıştırmak, ardından öfür pöfür ütü yapmak tarihe karışmış vaziyette. O yüzden bana hemen psikolojideki sebep bulma tekniği ile suyu ve deterjanıyla aynı mantığa geliyor safsatası da yapılmasın, hayır elde yıkama ve en kısa programla bir kere çevirmeyle hiç de öyle olmuyor. Denendi onaylandı!

Artık dönem internet dönemi. Araştırın derim. Mother Care’in sisteminde memnun kaldığım noktalar dış çeperin (outer) çok çabuk kuruması, pisliği içine hapsetmemesi, padin katlanır olması sebebiyle yine açılıp hemen kurutulabilmesi, sızdırma yapmaması...Ancak sırt ve ön kısmında biraz sıkıntı yarattı lastik kısmı, olsun ben ona da çare buldum.

Ve tahmin? Yaklaşık bir aya yakındır kaka ve çiş dolu kokulu çöp torbama, doğaya yollanan 500 yılda ancak çözülebilen pis atığa elveda dedim. Kendimi çoook iyi hissediyorum :)

66 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bezlerin bu kadar fütursuzca kullanılıp çöpe atılması çok sinir bozucu. her bez atışımda bi durup düşünürüm de bu "bebelerin götüne ne takacaz o zaman"ın cevabını bulamam. biraz araştırıp denemeyi düşünüyorum. tr'de bir firma daha buldum neobaby diye. bi deneyeceğim bakalım

evinkedisi dedi ki...

Merhaba Hülya;

BPA'nin ardından bu yazıyı girdim fakat işin ilginç yanı nedir biliyor musun bir türlü bizim millet bu konulara prim vermiyor, ondan sonra da kıçını yırtıyor Türkiye piyasasına niye bunları kakalıyorsunuz diye. Yemin ediyorum bir İngilizce sitelere bakıyorum, adamlar iki kelime bile olsa yorum bırakıp desteklediklerini ya da neyse başka fikirleri olduğunu yazmışlar, BPA konusu da aynı Allah aşkına kaç kişi tepki koydu?!!! Fakat gidiyorsun bebe blogları yemek blogları iki cümle ayyyy agu guguuu, Allah analı babalı büyütsün, ellerine sağlık şekerimmmm fevkalade gözüküyorlar. Böyle belki altmış tane falan yorum. Okunmadığımı da düşünmüyorum ama böyle de bir çelişki, ilginç...

Neyse, benim koyduğum linki daha detaylı inceleme fırsatı bulduğumda online satış ve bazı ürünlerin açılmadığını gördüm. Neobaby kullanıp da memnun kalırsan lütfen paylaş olur mu? Memnun kalmasan da paylaş :))Tepkine ve yorumuna çok teşekkür ederim.

Ha bu arada, efendim ben bütün postları okuyorum ama tepki vermiyorum bir şey yazmıyorum öyle okuyorum hayalet gibi çıkıyorum diyen sakın tekrar etmesin çünkü benim burada öyle biz bugün bunu yaptık şunu yaptık türü yazılarda illa belli edin kendinizi gibi bir kaygım yok ama bu tip konularda yahu insan taş olsa ortasından çatlar ne diyim?!

Tekir dedi ki...

Merhaba evin kedisi;

hülya'nın listesinde görüp geldim. kedileri severim :)))

bu konu çok çok çok önemli bence, oğlum doğduğundan beridir eşimle düşünüyoruz denesek mi diye, ne oluyor bilmiyorum, bir türlü atağa geçemedik. akşam yazını eşime de okutacağım, türkiyede iki firma var biliyorum, ilkine bir alışveriş sırasında baktık, ikincisini de inceleyeceğim. İyi ki yazmışsın, çevre, ağaç, doğa, su diye söylenirken bebelerin üstündekileri, altındakileri unutuyoruz.
Sevgiler.

senem dedi ki...

merhaba

bpa ile ilgili yazınızdan ve akabinde internet üzerinde çıkan ilgili tüm yazıları okuduktan sonra kızımın biberon ve mama kaplarından tümden cama geçiş yaptım. zaten öncesinde de cam kullanıyordum ama evdeki tek dr. brown biberonu da emekliye ayırmış oldum. bunun dışında artık kendimiz için kullandığım plastik saklama kaplarına da özellikle dikkat ediyorum.

türkiye'deki sitelerde bu konu ile ilgili arama yaptığımda ise bazı bebek sitelerinde doktorların bpa'nın aslında o kadar da (!) zararlı olmadığı yönündeki yorumları beni özellikle çıldırttı. hatta bir tanesi Anadolu Ajansı'nın bpa nın zararları ile ilgili yaptığı haberi sorumsuzca bulduğunu bile yazmış. allah muhafaza bu ürünlerin satışında bir azalma olursa sonra naparız!!!

smart nappy sistem'i de acilen inceleyeceğim.

bilgilendirmeler için çok teşekkürler.

banu dedi ki...

valla taş attın diye yorum bırakmıyorum :)
senin kadar detay öğrenemeden bile bu bez içerisindeki kimyasallara takılmıştım. bu kadar detay okuyunca inanamadım.
bugün kızımızın tuvalet işini çözmesi şerefine bir yazı döşendim. bez konusunda da senin bu yazını linkledim umarım okuyan, tepki dahası etki veren çok olur :)

Adsız dedi ki...

Sadece anne olmaya karar vermiş biriyim. Bloglar olmasa bu tür bezlerden haberim olmayacaktı, bloglardan haberi olmayanlar ne yapsın? Köylerde bile kullanılmıyor artık yıkanan bebek bezleri, çevre bilincimiz çok düşük, olsa olsa çocuğunuz kısır olur, torun torba sahibi olamazsınız şeklinde mi yaklaşılmalı olaya, yahut satanlara mı reklam yaptırmalı. Hadi ben kurtardım bebeğimi, diyelim ki kullandım bu bezleri, nasıl yaygınlaşacak, diğer bebeklere ne olacak?

Perihan

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

yorum dahil bir okusana
http://www.pratikanne.com/2009/08/pamuklu-bebek-bezi-videosu.html

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Hülya,

Okudum :) Ve çok hoşuma gitti Pratik Anne'cik uygulamaya koymuş bile! Artık hepimizin elinin altında internet var ve bu büyük bir şey. Teşekkürler :)

Perihan,

Hayır o kadar olumsuz düşünme artık bloggerlar çok kuvvetli bir güce sahip. Bir de biz hep onu öğrenmiştik derslerde insandan insana akan bilgi çok ciddi bir kuvvet oluşturuyor, evet belki biraz zaman geçiyor ama olsun. Ve haklısın, benim sürekli dikkat çekmek istediğim konu da bütün dünya ülkelerinde bir para para para diye kendini bile satan zihniyetle onun karşısında kendini, çocuğunu ve doğayı korumaya çalışan şiddet gören, dayak yiyen, dikkate alınmamakla tehtid edilen kesimler var. Bu da bizlerin savaşı olsun derim, herkes, özellikle ev ekonomisini ve insan yetiştirme işini üstlenmiş kadınlar harekete geçsin, bu sokaklara çıkmak anlamına gelmiypr, yayın işte, onuşun bilgilenin ne diyim :))))

Tekir, Senem ve Banu,

Gelip de varlığınızı belli ettiğiniz, okunduğumu hissettirdiğiniz için çok ama çok teşekkür ederim.

Hepinize sevgiler buradan :)

balanne melike dedi ki...

Şahane bir araştırma ve bilgilendirme...Çok teşekkür ederim poposu bezli anneler adına(çok şükür biz o dönemi atlattık)...

Eko Anne dedi ki...

Bu konuyla ilgili çok hasssas olan biri olarak bu araştırmayı yaptıgın icin seni tebrik ediyorum. Hemen bugun gidip Babynap veya babyneo alıp denemeye baslıycam. Her attıgımda icim acıyordu.. çok teşekkürler. bizler bilinci yükselticez.

evinkedisi dedi ki...

Melike'cim çok teşekkürler, öbür tarafa yanıt vermedim ama hemen akabinde ödevimi yapıp buradan yazı verdim örtmenim :))) Olsun sen yine de al bağla dermişim :)))) Öptüm.


Sevgili Ela'nın uydusu, sana da teşekkürler, sorduğun soru çıkmamış burada, demişsin ki BPA Dr.Brown'la ilgili bilgiye nerden ulaştın? Yazıda linler var, linke girecek olursan o bilgi istatistiklerle orada. Ama şu da var Avent'te nasıl kafa karışıklığı yapıldıysa aynen öyle belki Brown'ın da BPA free si vardır, bilmiyorum...Zira o yazı yazıldığından beridir bayağı şeyler değişti :))) Sevgilerimle.

balanne melike dedi ki...

Tatlı kedicim:)) Aynı kimyasallara hijyenik pedlerle mazur kaldığımızı da yazacak mısın? sevgiler..her daim öğrenci:)

Derin dedi ki...

Merhaba
Ben bu bez konusunu hic düsünmemistim insanin cocougu olunca bezdeki kimyasallarbile önemli oluyor demekki :)
Tebrik ederim senide bilincli bir anne oldugun icin :)
Bu arada blogundaki baliklara bayildim 2 saattir onlarla ugrasiyorum :D

Eko Anne dedi ki...

Dr. Brown'un biberonları BPA free. Size sitelerin linklerini gonderiyorum.
http://babyproducts.about.com/od/feedingdrinks/tp/BPA_free_baby_bottles.htm ve http://babyproducts.about.com/od/feedingdrinks/tp/BPA_free_baby_bottles.htm

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Ela'nın Uydusu,

Benim BPA ile ilgili olan yazıma baktın mı bilmiyorum, oraya sana ayrı bir yorum koydum ve Dr. Brown'un orjinal sitesine baktığımı orada herşeyin piripak olduğunu yazdım ancak linkini verdiğim araştırmanın tarihi ile Dr.Brown'un gözünü açıp bütün ürünlerini değiştirme zamanının ne olduğunu bilmiyoruz bu bir, ikincisi tekrar yazayım araştırmada o firma sorumluluk gösterip de TÜM ÜRÜNLERİNİ bpa free yapana kadar bazı karışıklıklar olabiliyor. Nedir bunlar? Avent'te yaşandığı gibi BAZI ürünler bpa free diyor,biraz zaman geçsin Avent'de elindeki tüm normal ürünlerini sattıktan sonra Dr. Brown gibi davranacaktır, akıllıysa tabi ki. Demek ki araştırma yapıldığında ( benim linkini verdiğim araştırma ki bin tane isim var altında ) Dr.Brown'ın piyasadaki ürünleri BPA Free falan değildi anlatabiliyor muyum?

Burada dikkat edilmesi gereken yegane şey elinizin altındaki şişede yazan, PP yazıyorsa, bulutlu plastikse ya da Avent'te olduğu gibi şişede hiçbir yazmasa bile kutusunda illa ki ibare varsa içiniz rahat olsun ancak bu site yenilendi diye elinizdeki ürün BPA Free olacak diye bir şey yok. Buradaki Dr. Brown'lar değişim yapılmadıysa ki ben iki aydır gerçekten elimdekilerle çok güzel idare ettiğim için bakmıyorum BPA Free değildi mesela. Bir tek yazdığım gibi Nuk, Medela ve sonradan konuşa konuşa yaza çize zorla Avent geldi.

Türkiye gördüğüm buradaki piyasadan daha yavaş ve dayılanma politikasıyla yürütüyorlar işi, dolayısıyla elinizdeki ürünleri iki kere daha kontrol edin derim. Benim Avent ile ilgili yazım çok daha detaylı oraya bakarsan bir tek Dr.Brown cümlesine takılı kalmazsın.

Sevgilerimle.

evinkedisi dedi ki...

Bu arada, bakmıyorum demiştim ya şimdi merak ettim ve şu son zamanlarda ellerindeki Dr.Brown ürünlerine de bakacağım, bakalım değişme yapılmış mı? Yazarım...Önemli olan eldeki malzemenin ne olduğunu anlamak, aslında ideali BPA free mree cam kullanabilmek ve plastik kullanımını sıfırlamak...İşte bebekler büyüyüp de ele alınca olmuyor maalesef ama Dr.Brown'un yeni sitesinde gördüğüm akıllıca bir çalışmayla hem geniş ağız hem de dar ağız yapmış olması, cam alternatif de koymuş mesela. Avent'de cam istesen de yok, buradaki 125cc.lik cam Nuk'lardan çok memnun kaldım ben.

İkizBebek dedi ki...

bynap online satış sayfaları çalışmıyor,sanırım bundan yanılmıyorsam 9 ay önce filan satış yapılıyordu.Bilgiler için teşekkürler.

evinkedisi dedi ki...

Evet, ben de baktım diyorum ya bir iş dörtdörtlük yapılsa gam yemeyeceğim, onların da online satışları ve bazı ürünleri açılmıyor :( Adresleri var mail yollayıp açmalarını talep edeceksiniz ya da telefonla halledeceksiniz artık :) İnşallah yeterli satış yapmadıkları için işi fesh etmeye falan kalkmamışlardır.

miso dedi ki...

Evin kedisi, harika birisin. Bu çevreye duyarlılık cidden çok önemli. Ilgaz artık 9 yaşında olduğundan benim ilgi alanım dışında kaldı bu işler. Bahsettiğin bebek bezlerini senden öğrendim. Umarım bir çok kişi kullanıyordur.

marruu

Adsız dedi ki...

Sevgili Evin kedisi,
Yazılarını takip etmekteyim ve biberonlar kısmında yazdıkların beni oldukça etkiledi ve hatta anne-bebekle ilgili bir forumda bloguna link bile vermiştim, annelerin haberi olsun diye. Çünkü benim haberim senin sayende oldu.:))Ama üzücü yanı oğlum bütün biberonları reddetti ve sadece Aventte içireildiğim için içim parçalanarak kullanmaktayım ve bir an önce BPAsız ürünlerin çıkışını beklemekteyim.
Bez konusunu daha önce Anne ve Bebişinde de okumuş ve neden bu ülkede yok diye merak etmiştim. Burada yazdıklarından sonra hem mağzalarda araştıracağım hem de olmazsa direk elde etmeye çalışacağım.Teşekkürler.

İş sadece ebeklerimizin şimdisi değil, geleceği de. Ardımızda bıraktığımız dünyanın kirlenmesindeki katkılarımızı oturup bir düşünmek zorundayız. Çocuklarımıza en iyiyi sunmaya çalışırken malesef kötü bir dünyada sunmaktayız:((
fatma

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Eda'nın Uydusu :P

Şimdi efendim hemen unutmadan yazayım iki gün önce Dubai'deki Mother Care'e gittiğimizde özellikle Dr.Brown'u elime aldım, evirdim çevirdim. Birrrr, buraya yollanan ve kesin konuşmak istemesem de Türkiye'de olan biberonları BPA Free değil. Hatta sitesinde yazmış ya üretim Amerika'da yapılıyor diye, hayır efendim buradakilerin hepsi Çin malı!!! Kutunun bakmadığım yeri kalmadı, içindeki biberon da aynı BPA liler gibi camlaştırılmış plastikti zaten. Dolayısıyla siteye güvenmeyin, her ülkedeki prosedür ayrı oluyor, aldığınız markanın ALTINA, KUTUSUNA DİKKAT! Eğer şüpheleriniz varsa ve Türkiye'de iseniz Türkiye'deki site ile bağlantı kurun. Sevgiler.

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Fatma;

Bana göre de yalnızca kendi sağlığımız ya da bebeklerimizin sağlığı ile sınırlı değil olay. Yani, bu plastik biberonlar veya diğer ürünler fevkalade bile olsa plastikten elden geldiğince uzak durmakta ve alternatif üretmekte fayda var çünkü kendimizi düşünüyoruz derken doğaya saldığımız pislik altından kalkılacak gibi değil. Bu büyük bir sorumsuzluk ve ahlak eksikliğidir bence. Burada zorunluluksa eğer mesela bebeğin eline verilmesi icap ediyor bir zaman sonra ve o noktada mecburuz ki cam kullanamıyoruz devreye giriyor tabi ki ve bebeklerimizi zehirleyen bir zihniyetle karşılaşıyoruz. Felaket! Yalnız bu konularda dediğim gibi bizlerin ve bebeklerin sağlığı problem olduğunda feryat figan edip, dünyanın içine ederken bir nebze bile düşünmeyen bir zihniyet bana acayip ters.

Ve Misom, Maru'm çok özlemişim ya :) Teşekkürler, sen atlatmışsın benim birincisinde artık olduğu kadar dediğim gibi ama olsun bu konu derya derya...Araştırmaların sonucunda BPA nin hayatımızın bir parçası haline getirildiği ve dayatıldığı ortada, konserve içi plastik liner kaplı olanlar, tuna balığı, yağlı et ürünleri, domates...Alışveriş yaparken dikkat!!! Su damacanaları...

evinkedisi dedi ki...

Melike,

Evet, haklısın bizim kullandığımız padlerde de vardır bu meretler sonuçta aynı mantık, en sonunda onu da annelerimizin yaptığı gibi yıka as haline getirecek ahlaksızlar. Belki bebeğin bu dönemleri bitsin onu da denerim :P

Berceste dedi ki...

Evimin Pisisi, daha hastanede iken bizim kiza baglanan bezlerin(Huggies) kokusu dikkatimi cekmisti :( Berbat sentetik bir koku vardi. Evde kullaninca da ayni kokuyu farkedince dayanamayip firmaya yazdim. Avent'teki gibi klasik cevap geldi. Laboratuvarlarinda test ediliyormus, guvenliymis vs vs... Peki niye kokuyor bu meret dedigimde tis yok! Laboratuvar sizin, ben nereden guveneyim, ucuncu tarafsiz bir laboratuvar sonucu var mi elinizde dedigimde gene tis yok! Bezi degistireyim dedim. Sizde Pampers, burada Prima bolcana parfum s1k1vermis koku kapansin diye. Misss(!!!???) gibi koktugu icin sentetik polimer kokusu alamiyor burun haliyle. Ondan da nefret ettim. Derken baktim koku yok Huggies'de. Ya kullanilan bir kimyasali kaldirdilar ya baska birsey bilemiyorum. Sonucta gene beni 12'den vurdun! Taaaa en bastan beri kafamdaki soru isaretlerini dile getirip duruyorsun. Bu bez isi guzel. Bambu olanindan bilmemneyine binbir cesidi var. Hatta Ingiltere'de kapindan alip, yikayip getireni bile var. Belimden vurgun olmasam kosa kosa internetten siparis edip getirtecegim de, bunu yaparsam annem kesin beni vurur :( Cocuk dogdugundan beri bezlere sevinip duruyor, cok zaman harcaniyormus eskiden. Ah ah yapip duruyor. Onu ikna edersem bu is tamamdir :P

Berceste dedi ki...

Fatma, Aventkolik bebise Chicco cam denet. Ben bizim Aventkolik kizda denedim, sevdi. Halimizden gayet memnunuz. Emzik yapisi ve emzigin takildigi halkali kisim Avent'e benziyor. Cam oldugu icin de icim rahat. Iki boyu var. Ben 150 ml olani aldim.
Avent'in BPA free denenlerinden getirttim(almayacagim diye parcalandim, ama kiz Aventkolik cikinca mecbur kaldim) igrenc bir polimer kokusu ile karsilastim. Defalarca sterilize ettim, koku gene vardi. Icime sinmedi. Hic kullanilmadan biberonlar kutusuna geri dondu. Yarin obur gun bunlar hakkinda neler cikacak dedim. Cocuk eninde sonunda acliktan pes eder deyip cama gectim. Cok sukur sectigim urun de beni yaniltmadi. Kucumen aliskanliginda israr etmedi. Olan babamizin cebine oldu. Ama hepbirlikte icimiz rahat!

OZZIE dedi ki...

Merhaba,

Sizin yazınızı tesadüf eseri olarak gördüm ve memnuniyet duyarak okudum.Babynap markasının sahibi ve üreticisi olarak sizinle diyalogda olmak isterim.2006 yılından beri başta Ingiltere piyasası olmak üzere kumaş bebek bezi (yıkanabilir) grubunda piyasada belli başlı markaların oluşmasına sebep olan üretici olarak geniş tecrübeye sahip bulunuyoruz.Bu firmalara örnek olarak littlelamb,lollipop,totbots vb.verebilirim.Babynap tüm bu markaların üretim tecrübesi ve daha da yüksek teknik kullanılarak
üretilen kumaş doğrultusunda sıvı tutuculuğu 2 saate yükseltilmiş bir ürün olarak piyasaya sunulmaktadır.Ürünlerimiz şu anda hepsiburada.com satış sayfasında satılmaktadır.Bizim satış sayfamız çok yakında satışa açılacaktır. Üzerinde titizlikle durduğumuz için biraz gecikme yaşansa da sonucun kullanıcılar için iyi olacağına inanıyorum.Sizlere yardımcı olabilmek amacı ile
0212 630 76 40 no.lu tel den veya
ozlem@ortadoguteks.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.
sevgi ve saygılarımla
Özlem Erkorol
Babynap President
Ortadoğu Teks.iplik tic.ltd.şti

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Özlem;

Herşeyden önce beni bulmana çok şaşırdım biz öyle kendi halimizde yazıp duruyorduk :))) Ve böylesine başka ülkelere bile öncülük etmiş bir fimanın bizim ülkede olmasına ayrıca sevindim. Sanırım yazımda da belirtmiştim, linklerin satınalma kısımları çalışmıyor, bazı ürün çeşitleri açılmıyor vesaire...Ama bana verilen bu bilgiyi buraya koydum ve eminim ki beni okuyan ve orada sizlere ulaşmaya çalışan bir sürü insan yararlanacaktır. Sevgilerimle...Not: İşte pazarlama dehası diye ben buna derim, böylesine takipte olmanızı ayrıca tebrik etmek isterim.

Tanya's dedi ki...

Doğacak bebeğimde kumaş bez kullanma kararım ile nette araştırırken buldum sizi..yazdıklarınızı okuyunca dehşete düştüm ve evet evet hem bebek için hem cevre için kağıt beze hayır dedidim ne iyi olmuş dedim.

TRdaki mothercarelerde maalesef artık kumaş bez yok...ancak babyneo kumaş bez üretiyor ve e-bebekte ve kendi sayfasında satıyor..henüz alıp görmedim ama işe yarayacağına inanıyorum...mothercare sistemindeki en şahane şey linerlar..onu da bulabiliriz sanırım.

SOn olarak bebek bezlerini yıkadığınız antibakteriyel deterjanları TRda bulabilir miyiz ki?yoksa ben nette sörfe devam:)))

Bilgiler için sonsuz teşekkürler...benim açımdan çok faydalı oldu..

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Tanya's;

Yorumuna ve kararına çok teşekkür ederim.

Öncelikle belirtmek istediğim Mother Care sisteminde maalesef ki liner lar yok, bu linerları ben buradaki Tiny Tots dan tedarik edebildim, yani farklı firmalardan işime yarayan parçaları birleştirdim demek daha doğru. Babynap di sanırım tuvalete atılıp da sifon çekilebilecek liner ları satışa sunacağını söylemişti. Aslında sifonla gidebilen wet wipes da olsa...Maalesef burada ve eminim Türkiye'de o da yoktur. Yine aynı şekilde Arap Emirlikleri'nde Mother Care kumaş bez sistemi kalkmış gibi görünüyor, satamadılar ki ellerindekileri çıkartıp bu işi bitirdiler, ben antibakteriyel değil ama bebek tenine dokunmayacak, doğa dostu deterjanlar kullanmaya özen gösteriyorum. Her ne kadar yüzde yüz güvenmesem ve bazıları plastik çeper kullansalarda bu böyle...Türkiye piyasasını inan bilmiyorum, hep yazdığım Arap Emirlikleri'nde takip ettiklerimden ibaret. Çıkacağın yolculukta başarılar diliyorum, güzel bir hamile olduğunu gördüm fotoğraflardan, kolay gelsin :)

Tanya's dedi ki...

EVin Kedisi,

Mesaj alındı..ben babynap ile görüşmelere devam..onlarda deterjan satışı da var artık.60 dereceye kadar kullanılabilen bir deterjan.


Linerları da yurtdışından başlamak üzere sipariş edelim o zaman...yapabişldiğim kadar..acil durumlar için..onun dışında yaşasın Bambo o zaman.

Bin teşekkür.

evinkedisi dedi ki...

Tanya's;

Organize bir anne adayıyız belli :))) Aslında bu işin ideali elinin altında birkaç örneğin bulunması ve başlangıçta birer örnekle denemek, sonra hangisinden gerek bedene oturma, gerekse emicilik anlamında memnun kalınıyorsa onunla devam etmek. Ancak bu Türkiye için sınırlı hatta imkansız, yine de kötünün iyisidir hiç olmazsa bir firma bu işe el atmış.

Ancak, ilk başta şu sorunlarla karşılaşmak olası; bebek ilk zamanlar her anne sütü aldığında dışkılamaya elverişli, bu dışkının kıvamı erişkin gibi değil ve daha sulu, dolayısıyla her beslenme ki bu da iki saat, bir saat, üç saat Allah ne verdiyse, bebek ne kadar almak isterse, değişim yapmak gerekiyor. Bakıcıya bırakılan bir bebek için yıkanabilir bebek bezi bende bazı kuşkular yaratıyor. Birincisi bu işin gönülden, inanarak yapılması lazım, kolaya kaçmak herkesin tercihidir. Bizlerdeki bakıcılar herşeye pek bir burun kıvırma yanlısı, daha bebekle tanışmadan (ya da çocukla) kaç para veriyorsunuz sorusuna hazırlıklı olmakta fayda var. Bebek ilk zamanlar çok hareketli değil, hareketlendikçe bezin bedene ve bele oturuşu, yanlardan lastikli ve yüksek olması gerekiyor ki dışarı taşma yapmasın.

Rica ederim, ben teşekkür ederim teşekkür etme inceliğini gösterdiğin için ve kolay gelsin :)

seralp dedi ki...

Merhabalar...
Sonunda bizim ülkemizde de bezlerle ilgili böyle bir bilinç oluşmaya başladıgı icin cok sevindim yazınızı okuyunca... 9 aylık bir oglum var ve dogmadan 3-4 ay öncesinden basladi bendeki hazır bez kullanmama istegi. Geri dönüşümü olmayan bir şekilde birseyi tüketmek, sürekli para harcamak,pişik derdi vs kafamı cok kızdırıyordu. Sonra İngiltere'de yaşayan ablam, bir arkadaşının kullandıgı kumaş bezlerden sözedince yönümüz belli oldu! İlk 3 ayında düzenli olarak kullandık bezleri, sonra oglumuz cok hızlı büyüdü ve büyük boylarına da 2 ay önce kavustuk yine ablam sayesinde! Mothercare'in Smart Nappy'sini kullanıyoruz biz de ve cok memnunuz! Bir de NeoBaby'nin bir bezini aldım denemek için, fena değil! Smart Nappy kesinlikle cok iyi bir tasarım ama Türkiye'de bulunmuyor. NeoBaby de idare edebilir bu durumda.

Ayrıca bebeklerin tuvalete erken alışması da bu işin başka bir çözümü. Bunun için "Bezsiz Bebek-Diaperfree Baby" adında bir kitap var, yazarı Christine Gross-Loh. Biz 1 aydır deniyoruz, gayet umut verici.. Tavsiye ederim...

evinkedisi dedi ki...

Merhaba Seralp;

Evet, başlangıç için benim de Smart Nappy'ydi ve Arap Emirlikleri de aynı Türkiye'de olduğu gibi bir bilinçsizlik, bencillik hakim olduğundan (fakat sonrasında burası Türkiye'yi gerek BPA de gerek yıkanabilir bez alternatifinde solladı)çok büyük bir ucuzlukla en sonlardan bir kısmını kaptım. Birkaç ay, büyüyene kadar kullandım, kuruması, kakayı tutuşu gibi kısımlardan memnun kalmama rağmen hareketlendikçe ön bel kısmının içe dönmesinden, arka lastiğin sıkmasından ve iz bırakmasından hoşlanmadım. Hala yıkanabilir kullanıyorum fakat Tini Tots'a geçtim ve çook memnunum. Çünkü bir dizaynı yok, seçenekler içinden en beğendiğini seçme şansın var, oturuşu harika ve kuruma derdini de çözmüşler (içiçe geçen kısımlarla) Diaperfree olayında hoşlanmadığım ve pratik bulmadığım konu her saniye bebeğin gözlenemez olması. Kaka yaparken belli ediyor tamam ama gözden kaçırdığın an iki yaşından sonra tutabilmeye başladığı için yine yapıyor. Yani burada çocuğun çiş ve kaka kontrolünden değil sürekli bebeği göz hapsi altında tutmaktan bahsediyoruz. Bebeklerin mesane kasları çalışmaya başladığında zaten olay kendiliğinden geliyor diyorum ben. Yıkanabilir bez kullan böylelikle doğayı batırma, gerisini zaten doğal gelişim hallediyor. Sevgiler.

Berceste dedi ki...

Ben bu konuda Turkiye ayagi icin sunu soyleyebilirim. Mothercare talep uzerine istediginiz urunu getirtebiliyor diye biliyorum. Cunku bana en yakin olan, devamli alisveris yaptigim magaza katalog vermisti ve ne zaman ne isterseniz getirtebiliriz demisti. Talep en buyuk etken!

evinkedisi dedi ki...

Evet, doğru bulamamak ayrı ama sormak gerekli. Burada ben sorduğumda getirmeyeceklerini çünkü ellerinde satamadıkları ürünleri çıkarttıklarını söylediler. Tabi ki bu da ne kadar az insanın almak istediğinin bir kanıtı. Aynı talebe karşın işte linkini de koyduğum ve çok da memnun olduğum Tiny Tots hala ayakta, koca Mother Care değil küçücük bir ev ofis...İşi yapan kişi zaten öğretmen bu yedekte. Bir de her zaman söylediğim hizmet içi eğitim de sıfır. Mağazada duran adamlar ne sattıklarını bilmiyor, soruyorsun mesela anlamıyor, yukarıya iletmiyor vesaire vesaire...Bunlar önemli ayrıntılar.

CeRoXiMo dedi ki...

Bebek bezlerinin günde 5-10 adet kullan kullan AT durumuna çok sinir oluyorum, aynı hissi hijyenik pedlerde de yaşamıştım ve tamponlara geçmiştim. Kuzucum göbekte 33haftalık artık. Şu an elimde babynap deneme seti ve ebayden aldığım çıtçıtlı 10lu set var. Komşum göz koydu, denedi ve bir gün sonra 2 tane tam set siparişi verdirtti bana:) Çoğu kişi ise ''ne uğraşacağım kendimi yoramam tepkisine devam'' Esas problem set fiyatına bakanların pahalı bulması, ama bunu uzun zaman için hesaplarsak, çevreye verilen zararı önemsemeyen bile kendi cebine gelen zarar ile yıkanabilir bezlere geçiş yapacaktır. Birkaç ay sonra inşallah bezleri kullanıp artı eksilerini yazabileceğim. Verdiğin bilgiler için çok çok teşekkürler. Keşke daha çok kullanılsa ve daha çok yayılmaya çalışılsa.

Hatice dedi ki...

Merhaba Evin Kedisi,

Çiçeği burnunda bir blogçu olarak, blogların gücü adına!

Yazından çok etkilendim. Benim gibi üşengeç bir anne adayının bile gözünün önüne bir tarafta kakalı bebek bezlerinden çok kötü kokan ve canavara dönüşmüş bir dağ ile diğer tarafta içinden anne şefkatinin fışkırdığı yemyeşil bir orman içindeki gülümseyen alt bezlerinin olduğu bir resim geldi :)))

Zamandan kazanınca o zamanla neler yaptığımızı düşünürsek- -TV izlemek, internette surf yapmak, devrilip yatmak?- , çocuğumuzun geleceği için fazladan bir yarım saat ayırmak geri dönecek faydası üzerinden düşünüldüğünde -fazla karma koktu ama :)- bence çok bir şey değil.

Yürekten teşekkürler, bu ayrıntılı araştırma için.


Sevgiler,

Hatice

Hilal dedi ki...

merhaba evin kedisi..
oglum su an 2.5 aylik..bezlerle ilgili yazinizi okuyunca saskina dondum..ne yapmaliyim simdi.. bez yikama meselesi gozumu korkutuyor cunku obsesyona benzer takintilarim olabiliyor ozellikle idrar vs. hususunda.. makineye atinca tamamen temizleniyor mu? bezleri kovada mi bekletecegim, o kova ne olacak.. gibi sorular geliyor aklima.. bir de bircok marka verilmis..mothercare in urununden tutun da baby neo, baby nap.. sonuc olarak en kullanislisi hangisi? 2.5 aylik oglumun totosuna cok buyuk gelebilir mi? liner denilen parca var.. o ara ped gibi bisey mi? 2.5 aylik bebek gunde kac tane beze ihtiyac duyar sizce ve her bez cocugu kac saat idare eder? kaka olunca hemen degistiriyoruz zaten de.. cis? bu arada su an prima aktif bebek kullaniyorum..berbat bi kokusu vardi..parfum var ama cisle karisinca cok daha kotu kokuyor.. 6 yasindaki yegenim her defasinda oglumun cis yaptigini bezinden kotu koku geldigini soyluyor :) bezi yeni takmis da olsam.. ufff kafam karisti.. bazen bu organik meselelerinin de bi sektor oldugunu dusunuyorum.. bakin bu cok dogal ama fiyati bilmem ne kadar denilen bir suru malzeme var.. neyse.. bu bezleri bebekleri cok kucukken kullananlardan tecrubelerini ve onerilerini bekliyorum.. bu arada bu bezlere gecmeden onceki ara donemde bi tavsiyeniz var mi.. mesela bebek bezine, primaya yani.. tampon gibi bisey koysak.. bu pedler gibi.. ve her defasinda bezimizi yine atsak..kakali olunca ara bez de atilabilir.. oyle olmaz mi? o kimyasallardan biraz daha korunmus olmaz miyiz? cunku %100 zararsiz diye bisey yok artik..bilgisayar da telefon da zararli ama hayatimizin tam icindeler..hic birimiz guvercinle haberleselim demiyoruz.. bu soyledigim metod kotunun iyisi olabilir mi??

evinkedisi dedi ki...

Merhaba Hilal;

Öncelikle obsesiv bir şekilde :P binbeş yüz soruyu arka arkaya sıkıştırmışsın ya tebrik ederim :)))

Sonra, benim yıkanabilir bebek bezi alırken nelere dikkat etmeliyim? yazıma da bir göz ataydın derim :)

Bu bezlerin üç aşağı beş yukarı mantıkları aynı, orada fotolarla da anlattığım gibi ama Türkiye'de satılanların atılabilir ve sifon çekilebilir liner'ları var mıdır bilmiyorum. Bu çok önemli, kaka açısından.

Genelde üç saate kadar tutuyor çişi bu bezler ama ondan fazla tutmamanı tavsiye ederim, granül şeklinde hapsetmediği ve bir dolu kimyasal barındırmadığı içindir ki o kadar saatlerce kuru kalamıyor bebecikler içlerinde.

Seyahat ve hastalık dışında, ha bir de evde bire bir gözlemliyorsan kesinlikle tavsiye ederim.

Yıkanması durumuna gelince...Bu iş için antibakteriyel sabunlar olduğu gibi diğer biyo ürünler de yeterli geliyor, önce gün içinde çişli olanlar bir deterjanlı suda bekletilip akşam kısa programda yıkanıyor. Zaten 40 derece üzerine çıkamıyorsun lastiklerin bozulma yapma durumundan ötürü. Dışkıda da atılabilir liner zaten tuvalete, kalan kısım yıkanıp akıtılıp (orada bir şey kalmıyor zaten)yine o suyun içine...

Bu yıllardır kullanılan bir yöntem, korkma pislik olmuyor ama alışmak ve zaman lazım. Bir de bu şartlara uygun ürünler...Mesela atılan liner ın tuvalette çözünmesi gibi, ben dışkı akıtmayı düşünemiyorum bile ve nerede yapılabilir ki o işlem?

Sevgilerle...

Adsız dedi ki...

Daha evli bile değilken farkındaydım bebek bezlerinin doğaya verdiği zararın... Bu bezlerden haberdar değildim ama doğalı olsa keşke, hem bebeği rahat ettiren hem de çevreye zarar vermeyen hem de doğal olan... Şimdi hamileyim ve forumlarda bu bezlerin varlığını öğrenince çok mutlu oldum. Çalışan bir bayanım ve eminim zorlanacağım ama kendi rahatım için ve çevreyi kirletebilirim ne de bebeği bu doğallıktan mahrum edebilirim. Mutluluğumu hemen hamile olan yakın bir arkadaşımla paylaştım, aldığım cevap ama bebek bezleri çok rahat yapamam ki oldu. Ben yıllar öncesinde bile her şeyin doğalı sağlıklı ve güzel olandır bilinciyle büyümüş biriyim, bu bezleri kullanmalıyım ki çocuğum/çocuklarım da bilinçli bireyler olsunlar. Malesef arkadaşım gibi düşünen çok anne adayı olduğuna eminim.

sheeshaan@hotmail.com dedi ki...

merhabalar

ben yasemin, bumgenius;blueberry;Little Lamb; Fuzzy; v.s gibi markalardan yıkanabilinen bezler .. ve organik popo silme bezi... ona uygun ökolojı deterjan, organik Giyisi; ayyakabılar; Gıda boyalı organik derili patikler ürünler var elimde ve bunlari Türkiyede satsam Taleb olurmu ??

sheeshaan@hotmail.com

yasemin

evinkedisi dedi ki...

Merhaba Yasemin!

Bilemiyorum ki, insanlar ilgi gösterdiler ama pratikte ne kadar kullanabildiler, neler oldu hayatlarda değişiklik? Fakat buraya tekrar uğrayanlar ve ilgilenenler için neden olmasın? Linklerini verirsen eminim ki Türkiye'de bu ürünlere erişemeyenler veya az sayıda alıp denemek isteyenler muhakkak çıkacaktır diye düşünüyorum. Sevgilerimle :)

Berceste dedi ki...

Nurturia'da ilgili baslik altinda sorunuzu sorabilirsiniz. Oradaki konusmalara bakip musteri potansiyelini anlayabilirsiniz. Cin'den ithal eden bir grup var mesela.

Adsız dedi ki...

süpersin evin kedisi.. oku oku bitiremedim. ilk çocuğum şu anda 3,5 yaşında ve onun zamanında düşünüyordum, uygulamaya koyamadım. şimdi 33 haftalık 2. çocuğuma hamileyim ve eveeet yıkanabilir bez istiyorum (her ne kadra insanlar deli muamelesi yapsalar da bana :)))..
simdi son durum şu:
1- babyneonun zaman zaman kampanyaları oluyor, ondan bir adet deneme seti almayi dusunebilirim, veya
2- eşim yurtdışından gelirken (ki bulabileceğinden emin değilim) siparis veririm mothercare bulmasini saglarim veya
3- eger sadece uk magazasinda satilmiyorsa doguma gelecek olan kuzenlerime (belcikadan) rica ederim. (senin kullandigin toti de olabilir tabi)
bu arada sifona at liner olayi hosmus. onu daha once duymamistim veya ilgimi cekmemiş.
(bu arada baby neo ve baby nap ayni firma degil sanirim, ve fakat babynap daha tecrubeli gibi) ne dersiniz?

imza: esra

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Esra, hoşgeldin ve böyle bir karara vardığın için teşekkürler, biraz aydınlatma yapabildiysem ne mutlu bana :) Yalnız bu yazıyı gireli iki sene olmuş sayılır ve baby nap hala online satış konusunda sorunlu görünüyor, ben yazımda ona değinmek istemiştim ilk önce bir deneme paketi ile başlamak uygun ve bu sifon çekilerek gidebilen liner olayı harika bir şey onun olması hayat kurtarıyor. Mother Care çok önceleri satış yapamadığı için elindekileri %70 indirimlerle elden çıkartıp olayı kapattı burada maalesef. Ben elimden geldiğince neler beklenmesi gerektiğini yazdım oradan notlar alıp o şekilde araştır ve örnekle başla derim, hayde kolay gele :)

Adsız dedi ki...

Ben de teknoloji ve tasarım dersindeyken hocamız bize sorunlara çözüm üretin ddedi.Annemle birlikte bebek bezlerinin çevreye ve bebeğe verdiği zarar aklıma geldi.Hemen bu konu ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaptım.Güzel bir ödev çıkarttım ve öğretmenim de yarışmaya göndericek.Çok mutluyum hatta bna patentine alın bile dedi.Nasıl bir şey biliormusunuz bebeğin kilotunda kemer var ve çocuğun tuvaleti geldiiinde bu kemer sinyal veriyor.(Sesli ve ışıklı olarak)Sinyali alan anne hmen kkoşup çocuğu tuvalete götürüyor.Böyle bir sistem.Aslında güzel haaa...Hem ekonomik açıdan da iyi.Bebek bezine giden paralar boğaza gidiyor :D :D :D :D

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Adsız;

Başarılarının devamını dilerim, ne kadar güzel böyle beyin fırtınaları yapılması, elbette ki kullanım anlamında insanlara kolay gelen, bebeğin yaşına göre uyumlu çözümler üretilebilir. Ancak belli bir yaşa kadar gündüz iki yaşından sonra, geceleri de üç yaşından sonra bebecikler isteseler de tutamıyorlar çiş ve kakalarını. Kaka kontrolü çişe göre daha iyi ama çişleri de çok geliyor iki yaşına kadar zavallıların. Desene bu buluş minnacıktan itibaren kullanılır ise o zaman anneler durmadan sinyal almaktan helak olacaklar :))) Sevgiler.

evinkedisi dedi ki...

Berceste aman Çin deme bana (bize) oradan gelen mallara ciddi alerjim var.

Berceste dedi ki...

Cin basligini iyice didiklemek gerek elbet Pisicigim. Ama orada Turk firmalari bile var artik :(

Her zaman cok kotu ile ozdeslestirip onyargili bakmiyorum ben, ama elbette kocaman soru isaretleri ile birlikte geliyor.

Neticede en buyuk firmalar da orada uretim yaptiriyor ve hatta kullandiginin bile etiketine bakmak gerek...

Bu arada bu yazinin yazildigi zamandan bu yana, Tanya'nin bebis kocaman oldu :) Hatta bir de bebek urunleri satisi yaptiklari site var :) LeoMio :)

sema dedi ki...

okudum,okudum,okudum bebeğimin elinden aldığı her bezi çöpe atarken içim sizliyordu.bu yazı ilaç gibi geldi acaba biz bunları düşünürken bu yetkililer neden bu olayları düşünmüyorlar bende buna sinir oluyorum.çocukların yedikleri abur cubur paketleri,şampuan kutuları,yoğurt kapları,yumuşatıcı,temizlik maddeleri v.b bu ne yaa bende çıldırıcamm biri şu bozuk düzene bi çöp ayrıştırma kültürünü katsın herkes evde eyırsın yanmış yağları ne olur lavoba ya atmayalım.evin kedisi gibi düşündükçe çıkıyor.ben de poşet uzatırlar almam kendi pazar çantama doldururum.market de de öyle.ben mi kurtaracağım mantığı ile değil eve gelince 4 poşet eksik aldım diye mutlu olurum buda bişi.evin kedisi inşallah yazdıklarımı okursun hayatım ne güzel ne özel yazmışsın daha yazının yarısında bezi bırakmayı düşündüm bakalım bende şu yıkanabilirleri araştırayım.sevgiler

Adsız dedi ki...

Yaziyi okudum bekar ve cocuksuz bir kadin olmama ragmen bu isin sıkı savunucusuyum bebek sahibi olacak arkadaslarimida ikna etme calismalarini yurutuyorum:))

evinkedisi dedi ki...

Herkese yaptığı yorumlardan ve verdiği desteklerden ötürü teşekkür ederim. Benim iki numara bir senedir gündüz altı aydır da gece kontrolü sağladığı için zaten bez konusu da tarihe gömüldü ancak bu yıkanabilir bez bende geçiş döneminde de acayip faydalı oldu. Malum çocuklar kaka kontrolünü daha çabul yapıyor ve o yüzden zaten geceleri yalnızca çiş...Islaklığı hissettiği için bizimki hemen bırakıverdi :) Herkese kolaylıklar diliyorum. Sevgiler...

gülşen dedi ki...

Yolumu aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Ben eskisi gibi üçgen bağlama kullanmayı planlarken sayenizde yıkanabilir bezlerden haberdar oldum, ekmeğime yağ sürüldü diyebilirim:) sevgier

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Bebekli Kedi, Mother Care'in bu sistemi maalesef artık satılmıyor Arap Emirlikleri'nde ama Türkiye'deki durumu şu an bilemiyorum, burada bazı alternatif dükkanlar var ancak onlarda geçiş kilodu gördüm, o kadar. Sevgiler ve kolay gelsin.

gülşen dedi ki...

Sevgili Evinkedisi; Türkiye'de de mothercarede yok fakat başka markalar bulunuyor. Şuan en fazla olumlu eleştiri okuduğum Fuzzibunz. İnternet üzerinden satın alınabiliyor. İlgin için çok teşekkür ederim.
Sevgiler..:)

evinkedisi dedi ki...

Rica ederim ne demek, bu arada lütfen kullandığınız ürünleri artı ve eksileri ile paylaşabilirseniz sevinirim, hem ben de gelişmeleri öğrenmiş olurum. Sevgiler...

gülşen dedi ki...

mail atmak istedim aslında fakat adres göremedim. http://bebeklikedi.blogspot.com/2012/12/sonunda-birseyler-yazacak-zaman-buldum.html

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Bebekli Kedi :)))

Diyebilir miyiz, bundan sonra kediler olarak çocuklarımıza yıkanabilir bebek bezlerinden kullanacağız diye? :) Harikasın! Renklerine ve Türkiye'de bulabilmene bayıldım. Bu arada kakayı ilk elden atabilmek için yapılmış olan liner lardan var mı bu sistemde, hani tuvalete attığında eriyenlerden...İncecik kağıt gibi...

Bebeciğinle yeni hayatında sağlık ve huzur diliyorum, kullandıktan sonra neleri eksi neleri artı bulduğunu yazarsan sevinirim.

Çok çok sevgiler :)

gülşen dedi ki...

Sevgili Evinkedisi
Bir kedi olarak ben gayet memnunum bu bezlerden. Henüz karşılaştığım bir sorun yok kızımın çok bez kirletmesi dışında :D Bahsettiğin Linerler kushies'de var ve evet Türkiyede bulabiliyoruz. Fakat fuzzibunz yapısından dolayı kullanmak pek mümkün değil.Kushies bezlerse fuzzibunz gibi kullanışlı değil. Bununla ilgili bir yazı hazırlamaya çalışacağım. Umuyorum ki birilerinin aklını çelebilir ve bu bezlerden kullandırabiliriz.
Sevgiler size...

evinkedisi dedi ki...

Evet, Türkiye piyasasında ne bulunuyor, nereden alınır, kullanımı nasıldır oldukça aydınlatıcı bir yazı olacağından eminim :) Kolay gelsin ve diğer evet de bebelerin ilk zamanlar acayip derecede kirletmeleri günlük ben en az 12 demiştim sanırım yazılardan birinde :( Onların yıkanıp kururken diğerlerinin kullanılması durumu var bir de bu da ikiye katlıyor sayıyı ne yazık ki. Söylediğin ürünler büyüdükçe de kullanılabilen ayarlılardandır umarım. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Elinize, yüreğinize sağlık

evinkedisi dedi ki...

Rica ederim :) Bu yazıyı yazalı o kadar zaman geçmiş ki artık bezler geride kalalı yıllar oluyor, ben de yorum bırakıp hatırlattığınız için teşekkür ederim :)

Unknown dedi ki...

Herkese merhaba,
Ben yana yakıla Türkiye'de bebek bezi işini nasıl halledebilirim diye düşünürken sizi buldum. Hamilerim ve şu anda Amerika'dayım. Burada bebek bezi konusunda milyonlarca alternatif var o konuda problem yok. Benim sorunum bezlerin temizlenmesi. Amerika da bebek bezi temizleme servisi var, kapına gelip bezleri alıp temizleyip hatta yenisiyle değiştiren servisler var. Muhteşem bir imkan doğrusu. Ben yakında Türkiye ye dönüyorum ve Aralık ayında çocuğum Türkiye de doğup büyüyecek. Eğer bebek bezi servisi gibi bir imkan varsa Türkiye de, bezlerimi yüklenip gelicem. Sizin bir bilginiz var mı acaba bu konuda?? Şimdiden çoook teşekkürler. Elif

evinkedisi dedi ki...

Elif Merhabalar, Türkiye'de neler olup bittiğini inan bilmiyorum, ben Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşıyorum fakat şimdiye kadar yıkanabilir bebek bezi kullanan birine rastlamak mümkün olmadı Türkiye'ye geldiğim dönem içinde. Bu benim kısa kalışlarımla bağlantılı olabilir ya da insanların bu tip bir imkanı olmadığından...Biz burada bir İngiliz öğretmen babanın getirdiği yıkanabilir bezlerden yararlanmıştık, atılabilir kısmı atıp kendim yıkıyordum ben.Artık beş yaşına giren çocukla bu konu biraz arkada kaldı :( üzgünüm eğer burayı okuyan ve bu soruyu gören bilen biri varsa yardımcı olabilir. Allah tamamına erdirsin diyeyim :) Sevgiler...

Bebekli Kedi dedi ki...

Elif hanım ben Türkiye'de yaşıyorum ve yıkanabilir bebek bezi kullandım kızıma. Burada bezlerinizi yıkatabileceğiniz bir sistem yok onun yerine evde makinada yıkamanız gerekiyor. Gelirken tüm bezlerinizi yüklenip gelmenizi tavsiye ederim zira burada çok çeşitli yıkanabilir bez maalesef yok. Ben kızımda Tİ (tuvalet iletişimi(elimination communication))uyguladım böylece çok az kirlenen bezimiz oldu zaten 1 yaşında bezi tamamen bırakmış durumdaydık. Sorularınız olursa seve seve yanıtlarım :) Bende evin kedisi sayesinde yeni nesil yıkanabilir bezlerin varlığını öğrenmiştim :) tekrar teşekkür ederim Evin kedisi ;) Sevgiler
Gülşen

evinkedisi dedi ki...

Bu şekilde paylaşımların olması ve Türkiye'den bilgilerin güncellenmesi çok sevindirici. Ben de kendim yıkıyordum, Amerikan tarzı biraz bazen abartıya kaçıyor, Bebekli Kedi'nin dediği gibi yüklenin gidin o zaman ülkeye ancak benim için atılabilir kısım problem olurdu, burada tek kullanımlık ince kağıt parçası çok işe yaramıştı ve bulabilmiştik. Sevgiler ve rica ederim Bebekli Kedi :)