25 Mayıs 2014 Pazar

Burun Ameliyatına Karar Verme Aşamaları

Birkaç ay önce birden fazla şikayetle artık hayatımın ilk check up’ını yaptırmaya karar verdim.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne geldiğimizden beridir, yani yaklaşık dokuz senedir sağlık anlamında kendime çok daha iyi bakan bir durumdayım. Türkiye’deki gibi devlet hastaneleri mantığı yerine burada verilen işlere ait paketin içinde özel sağlık sigortan da oluyor. Hastanelerin durumu genelde oldukça iyi, sağlık personelinin çoğu Suriye, Mısır, Hindistan kökenli fakat ihtiyaçlar doğrultusunda farklı seçenekler de sunuluyor Amerikan, İngiliz ya da Alman klinikleri gibi...Genelde anladığım Avrupa ve Amerika kökenlilerin aynı işi çok daha fazla maaş ve imkanlarla yapmak istemeleri ve kuruluşların bu anlamda daha çok doğulu sağlık personeli ile çalışmayı tercih etmeleri (Bu bölümün konumuzla pek bir alakası yok, geçiyorum.)

Her ne kadar doktor ve hastane konusunda kendimi gayet tatminkar hissetsem de sıkıntılarım check up’a giderken hem birden fazla ve hem de yılları devirmiş kıvamdaydı. Çünkü benim için her zaman hastalığa süre vermek yeterli gelmekte, öyle hemen şuramda bir ağrı oldu ile doktora gitmem. 

Yine de bu kendini bir türlü tedavi edemeyen dertlerime bir bakış atacak olursak, sol böbrekte kum ya da çok küçük taş tespit edilmiş, iki kere böbrek enfeksiyonu geçirilmiş, belki yıllar önce böbrek taşı düşürülmüş, (Sabaha kadar sağa sola sallanılarak ağlanılmış ve anlaşılmamış.) Sol tarafta yine bir iritilik, yine bir içten içe hissedilen ateş...Ama dışa vuran bir durum yok. Sol elin baş parmağında ağrı, kıtırdama hissi. Kalp ağrısı (kalp ağrımazmış ama göğüs sıkışması duygusu diyelim).

O sırada eş işten istifa etmiş, önümüzde Abu Dhabi ve Sharjah alternatifleri var. Belirsizlikler, beklemeler...Stres dizboyu...Kalp ağrısı yine tavan yapmış :(

Kalp ritmine bakıldı, sorun yok, o zaman kolestrol’den şüphelendi doktor ve testte sınırın biraz üzerinde kolestrol tespit edildi. Önerilen keten tohumu yağı hapları. Yumurta haftada bir’e indirilecek. (Bir ara rejim yapayım tıkasın diye abartmıştım) 

Kanda bakılan romatizma, kireçlenme, kan değerleri sorunsuz.

Ancak D vitamini eksikliği var (D vitamini takviyesi verildi ve aklım beş karış havadaydı, dalgınlık, kelimeleri unutma durumları yaşanıyordu, ingilizce’de Cloudy Brain dedikleri durum. Vitamin hapları ile kendime geldiğimi düşünüyorum.)

Böbreklerden hem scan hem de rontgen alınması istenildi. Scan doktoru yanımda benim gösterdiğim yerde illa ki iritilik duygusu hissetmeme karşın bir şey göremedi ve böbrek taşı ağrısının o şekilde hissedilmeyeceğini savundu durdu. Dediklerim rontgende idrar yolları içinde ve dediğim yerde, solda çıktı. Müdahaleye gerek yok bol su içilecek, vücut kendisi atacak denildi. Tamam.

Sol kulakta çınlama ve işitme kaybım vardı. Onun için de hemen dahiliye doktoru benim için burun boğazdan randevu aldı.

İşitme kaybı için kulaklara bakıldığında sağ kulağın ciddi derecede tıkanmış olduğu ortaya çıktı ve hayatımda ilk defa kulak temizliği yapıldı. İlk anda vax’ı tutup çekince beyninin içi deliniyor gibi hissediyorsun. Yumuşatması için damla damlatılması, beklenilmesi ve ondan sonra müdahale edilmesi daha mantıklı ama tecrübe olmayınca böyle salaklıklar yapılıyor. İşitme testleri yapıldı. O da tamam.

Burun boğaz doktoru harika bir adam. Eğitimini İngiltere’de almış bir Mısır’lı, ıslıklar çalarak, canım güzelim diye konuşarak insanın gününü düzelten, çok pozitif  bir enerjisi var. 

Yüzüme bakar bakmaz sorunlarımın çoğunun yüzümün sol tarafının nefes almamasından kaynaklandığını gördü. “Sana baktığım zaman ellerim kaşınıyor, bu burnun ciddi elden geçirilmesi ve nefes alışının düzeltilmesi gerekiyor.” dedi. 

Burnun durumu ve kulaktaki çınlama için CT Scan ve MRI önerildi. Sigortam ilk adım için CT Scan’i kabul etti.

Dediğim gibi iş durumu belirsiz. Başvurulardan ve görüşmelerden yanıtlar bekleniyor ama Abu Dhabi o sırada pek bir olacakmış gibi düşünülüyor. Çocukların okuluna bakılıyor falan filan...O da başka bir yazı konusu olsun.

Belki, onu da bilmiyorum kendimi bildim bileli sol taraftan nefes gelmiyordur yüzüme. Herşey vücudumun solunda oluyor bir de yıllardır. Varis sol bacakta oluşmuştu ve doktor genelde iki bacakta olur sizin durum ilginç demişti. Sol gözüm daha rahatsız mesela. Sol kulakta çınlama...

Ameliyat olunmalı mı?

Burnum yaşlandıkça daha sivri, daha bir yamuk, işlevsiz ve daha büyük çünkü yüzdeki dolgular bir şekilde yokolmaya, ne kadar zayıf da olunsa da o genç görüntü yavaş yavaş kaybolmaya, vücudun her bir kısmı yer çekimine yenilip aşağıya doğru kendini salmaya başlıyor. Belki bu çoğu insanın kendinde fark ettiği bir durum olmayabilir ama görsel olanlar ne dediğimi çok iyi anlayacaklardır. Kısacası, artık daha ince bir yüz ve daha büyük, sivri bir burun var. Sol taraf kemik eğriliğinden dolayı nefes almıyor çünkü nefes çektiğimde burun kanadı içeri çökme yapıyor. Bu durum bence alerjik mi artık bilemiyorum ama bir sebeple burnun arkasında mukus birikmesine de yol açıyor.

Hastane sürekli tıbbi yardımlarda gittiğim, çocuklarımı götürdüğüm Arap Emirlikleri’nin en gelişmiş hastanelerinden biri ve beş dakika ötemde. Ameliyat sonrası kontrollerim kolay olacak ki öyle olması lazım.

İş değişikliği sebebiyle yıllardır zahmetsizce her işleme onay veren sigorta şirketimiz değişime uğrayacak, en az bir yıl ameliyatı aciller dışında kapsamaz ve böyle bir durumda aynı hastane, doktor ve prosedür soru işareti.

Doktorum İngiltere’de eğitim almış, yine ülkenin dört bir yanından hasta kabul eden, buranın en iyi doktorlarından biri.

Bu şartlar altında ameliyata ya bir cesaretle karar vereceğim ya da hayatım boyunca beni öldürmeyecek ama hayat kalitemi düşürecek, görüntümü olumsuz etkileyecek bu duruma eyvallah diyeceğim.

Doktoruma iki kere gittim. Birincisinde hemen fotoğraflarımı çekti eğriliği tespit etmek için, başımın üstünden, yandan, burun deliklerinden yukarı doğru. Herhangi bir üç boyutlu simulasyon falan yapılmadı yani ameliyattan önce hangi burnu istiyorsun sorusu da sorulmadı ama doktorumun daha önce yaptığı işlemleri öncesi ve sonrası olarak gördüm ve çok beğendim.

Benim burnumda fonksiyon bozukluğu içerdeki kemiğin deformasyonundan kaynaklandığı için estetik ameliyattan pek de farklı bir uygulama olmayacaktı. Bu sebepten zaten kemikte düzeltme yapılıyorsa daha ufak, yüzüme uyumlu bir burun istememde de bir sakınca görmedim.

Karar alma aşamasında içimdeki sesi dinledim. Önceki anda mantıklı düşünerek vazgeçtim, bu yaştan sonra görüntünün önemi var mıydı? Zaten alınan alınmış, satılan satılmamış mıydı?

Sonra rahatsızlıklarımı ve hep nefes durumundaki azarlığı düşündüm, onu zaten düşünmeme gerek yok derinine yaşıyordum ve rahatsızlık hissediyordum. Gün içerisinde herkese vazgeçtiğimi söylesem de o cesareti içimde tekrar bulduğumda gitmek istediğime karar verdim.

Ufaklığın okul saatlerinin ve dönüşlerin ayarlanması işi için arkadaşlarımdan yardım istedim, canla başla destek görünce o kısmı eledim. Ameliyat günleri Pazt ve Çarş. İmiş, evde kalınıp bakılmam açısından, yardımcımız da olmadığından Çarşamba gününü tecih ettik doktorumla.

Son bir üçüncü konuşma için de gittiğimde artık presedür işleme konuldu. Kan tahlili istenildi, sigortadan onay alınma aşamasına girildi ve Mayıs ayının 21’i Çarşamba, ayın 20 si gece oniki’den sonra su ve yemek işi kapatılarak hastanede olunacak şekilde gün verilmiş olundu.


Bundan sonraki aşama, hastaneye gidişim ve gün be gün değişimler...Onu da yüzüm iki haftadaki değişimleri tamamlasın yazacağım. 

2 yorum:

beste dedi ki...

çok geçmis olsun çok zor birsey atlatmissin.

evinkedisi dedi ki...

Sağolasın Beste üzerinde düşündükçe ben de hala inanamıyorum geçirilen aşamalara ama oldu bitti işte. Sevgiler...