Eğer;
İngilizce çıkan kitapları Amazon gibi dünyanın en büyük kitap sağlayıcısından anında ve yerinizden kıpırdamadan almak istiyorsanız.
Amacınız yalnızca kitap, dergi, gazete okumak ise,
İncecik ve tek elle rahatlıkla okuyacağınız bir aletin içine 3500 kadar kitabı sığdırabilecekseniz,
Kitap okuma alışkanlığınızı tıpkı gerçek bir sayfa görüntüsünde, dışarda yansıtma olmadan devam ettirme niyetiniz varsa,
Seyahate giderken yanınıza birden fazla kitap almak ama aynı şekilde ağırlığından da şikayet ediyorsanız,
Kindle tam size göre diyebilirim.
Ekran geçişleri ve albenisi renkler, oyunlar, film veya video izleme anlamında tabletler gibi değil.
Bu alet yalnızca ve yalnızca kendine ait düzenlediğiniz müziğinizi dinlerken okumanız üzerine tasarlanmış bir araç.
Geçişlerde anlık bir kararma ve sayfanın gelişi yaşanıyor ama çantanıza koyduğunuz bu hafifcecik gereçle heryerde okumanız çok büyük bir zevk kanımca.
Yalnız, AMAN DİKKAT! Her zaman olduğu gibi (Ipad'de de bu böyle) BÖLGE sorunları yaşanıyor.
Yani diyelim ki Kindle'ı aldınız ve Avrupa, Amerika dışında yaşamaya geldiniz. Satın alma işlemlerinizi Kindle'ınızdan sakın yapmayın. Çünkü bir şekilde bölge probleminden ötürü AMERİKA ve AVRUPA ülkelerinden bu ülkelerden ulaşabileceğiniz sayıda kitaba bir şekilde ulaşamıyorsunuz.
YOLU VAR ŞÖYLE Kİ;
Bu belirtilen ülkelerde hesap numaranız var mesela, o da yetmez alışveriş işlemlerini oraya bağlı şekilde gerçekleştirdiğiniz bir ayarlamanızın olması lazım. Yani attım başka ülkelerden sanki ingiltere'den alışveriş yapıyormuşsunuz gibi...
PEKİ BEN TÜRKİYE'DEYİM NE OLACAK O ZAMAN?
Evet, belki Amazon'un kitap, dergi, gazete kataloğuna İngilizce bir şekilde ulaşamayacaksınız ama bunun da tek yolu Türkçe şekilde indirilen e kitaplarınızı PDF formatında Kindle'ınıza transfer edebiliyor olmanız.
Kindle e-ink teknolojisi denilen gerçek sayfayla aynı şekilde etki yaratan bir teknoloji kullanıyor. Ekran siyah ve arka plan kırık beyaz diyeyim. Gözler yorulmuyor, bu okuyucu için çok önemli. Kitap gibi düşünün arkadan aydınlatma olmadığından ancak ışıkla okunabilir. Güneş ışığında veya dışarda da okumak aynı kitabınızda olduğu gibi hiçbir sorun teşgil etmiyor.
Bir de en hoşuma giden yanı Kindle'ın tam bir doğa dostu mekanizma ile işlemesi. E kitap olayını gerçeklik ortamına indirgeyen bir makina olması bir kenara, paketlemesinde kullanılan geri dönüşümlü kartondan ve minimize edilmişliğinden çok memnun kaldım. Mesela en az yirmi dilde olan kullanım kılavuzu olayı da yok, kutunun içinden çıkan bir ara kablo, bir de dönüşümlü bir kartona yazılmış hangi adrese gidilebileceği, o kadar!
Ara kablo bilgisayarınızla Kindle'ınız arasındaki transferleri sağlıyor. Kindle'ınızdan silmek istediğiniz kitapları ise Amazon sizin yerinize hala kendi serverında tutuyor.
Yabancı dili özellikle İngilizcesi olmayanlar için gerekli bir alet mi diye sorulacak olursa henüz beklenmeli derim. Çünkü Türkçe de E kitap olayının oturduğunu düşünmüyorum. Bedava indirilen kitap film vesairenin nereye kadar dayanacağını düşünecek olursak Türkiye'deki internet kitapçılığının daha alacak yolunun çok olduğu kanısındayım. Belki böyle bir tüketici profilinin ihtiyacı bir sürü Türkçe e kitabı vardır da yanında heryere taşımak istiyordur bu alet ona da rahatlıkla yanıt verebilecek düzeyde.
İngilizcem hiç yok, Avrupa ve Amerika'da banka hesabım da, internet alışverişi o ülkedeymiş gibi yapacak durumum da deniliyorsa alınmasın derim. Boşa giden bir harcama olur.
2 yorum:
Yorumlara ekleme yapayım, Kindle'a PDF dışardan yapılan her türlü kitap puntosu okunması zorlaştırılmış şekilde küçük geliyor maalesef. Bu anlamda Türkiye'de yaşayan ve İngilizceyi kullanmayan, Amazon'dan kitap indirmeyecek olan kişiler için pek kullanım alanı yok gibi duruyor.
Bir yorum daha, kullanıldıkça ortaya çıkan durumlar...PDF formatından EPub formatına convert eden programlar da buldum ama henüz hiçbirini deneme fırsatım olmadı, eğer kullanışlı ise o zaman PDF formatında olan kitapları Kindle a uygun hale getirip yükleriz bilgisayardan :)
Yorum Gönder